Van zondag 17 tot en met zondag 24 december komt NPO 3FM vanuit Nijmegen non-stop in actie voor Stichting ALS Nederland. Barend van Deelen (35) is één van de drie 3FM-dj’s die zich laat opsluiten in het Glazen Huis. Dat wordt ook om persoonlijke redenen een intense ervaring, vertelt hij ons.

Hij is al even gaan kijken op de Grote Markt in Nijmegen, de plek waar straks het Glazen Huis wordt opgetrokken voor 3FM Serious Request. Vanaf dat plein in de oudste stad van Nederland zal hij samen met 3FM-collega’s Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman in de week voor Kerst 24 uur per dag radio maken. Allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS Nederland.

Persoonlijk betrokken
Barend voelt een grote betrokkenheid bij het goede doel van dit jaar. Dat heeft een persoonlijke reden. Deze winter is het tien jaar geleden dat Barends opa aan ALS overleed. Het duurde even voor die afschuwelijke diagnose werd gesteld. “Mijn opa dacht zelf aan een tekenbeet. Toen eenmaal bekend was wat er aan de hand was, hadden we nog steeds geen idee wat hem te wachten stond.” Het was nog voor de beroemde campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’ en voor de Ice Bucket Challenge.

Hier zou Barend samen met 3FM-collega Wijnand Speelman, die óók zijn opa verloor aan ALS, later aan mee doen. Aan de laatste levensmaanden van zijn opa denkt Barend het liefst zo min mogelijk terug. “Het is afschuwelijk hoe ALS je fysiek opvreet, terwijl je er geestelijk nog helemaal bij bent. Dat je iedere dag verder achteruit gaat en er geen enkele hoop is.”

Bijzonder gemotiveerd
Bij 3FM wordt alles uit de kast gehaald om de actie onder de aandacht te brengen. Zo brachten Barend en zijn collega’s een bezoek aan het ALS Centrum en maakten ze reportages over gezinnen die getroffen zijn door ALS, PSMA of PLS. Met Nellie Benner, met wie hij de middagshow ‘Barend en Benner’ maakt, deed Barend in september mee aan Mud Masters in Biddinghuizen om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland.

Laatst was de dj aanwezig bij een fotoshoot met een jonge vrouw die ALS heeft. Voor haar is er geen enkele hoop op genezing. “Enorm confronterend vond ik dat. Het is zo verdrietig dat je geen metaforisch deurtje open kunt zetten, omdat dat deurtje er simpelweg nog niet ís.” Bijzonder gemotiveerd is hij dus om deze editie van 3FM Serious Request tot een ongekend succes te maken.

Billie Eilish, Bruce Springsteen of Beyoncé? Het maakt hem niet uit welk verzoeknummer hij moet draaien in ruil voor een donatie. “Dat maakt deze radioweek zo bijzonder, dat het muzikaal alle kanten opgaat. Het gaat ook niet om míjn smaak, maar om de herinnering van degene die het nummer aanvraagt. Die herinnering wil ik alle ruimte geven.”

Barend van Deelen
3FM-dj, neemt deel aan het Glazen Huis 2023
“Verlichting van het lijden van ALS-patiënten en een betere kwaliteit van leven, ook in die laatste periode, had ik ook al een nobel doel gevonden. Toen mijn opa ziek werd, waren er veel minder hulpmiddelen beschikbaar dan nu. Het was voor hem gewoon een hele taaie rit op weg naar het einde.”

Pittige uitdaging
Vorig jaar was het zijn eerste keer in het Glazen Huis. De allerlaatste twee radio-uren van 3FM Serious Request 2022 werden toen door hem gepresenteerd. “Dan komt er nog een enorme eindsprint aan aanvragen en donaties binnen. Het moment dat we op het podium stonden, beleefde ik in een roes. Het drong niet eens tot me door welk bedrag er uiteindelijk werd onthuld. Gelukkig weet ik nu: het wordt uiteindelijk vanzelf weer kerstavond.”

Live radiomaken vindt hij het ‘meest waanzinnige dat er is’. Hij kan er z’n energie in kwijt, in de studio voelt hij zich als een vis in het water. Maar de intensiteit van het Glazen Huis, het gebrek aan slaap, het voortdurend in beeld zijn en ’s avonds niet naar huis kunnen, maken het tot een pittige uitdaging.

Veel emoties
Wat Barend ook nog goed bij staat: de vele emoties die 3FM Serious Request oproept. Bij al die luisteraars die een liedje aanvragen dat veel voor ze betekent maar ook bij de radiomakers zelf. Over zijn eigen weak spot hoeft hij geen seconde na te denken. “Die kids! Hele schoolklassen die weken bezig zijn met een actie en daar dan op het plein over komen vertellen.

De openheid en onbevangenheid van al die kinderen die zich met een verhaal bij de brievenbusmicrofoon melden: dat is zo mooi.” Toen zijn eigen twee zoons, Boaz en Abel, vorig jaar bij het Glazen Huis op bezoek kwamen, werd het helemaal vechten tegen de tranen. En door zijn ervaring met zijn opa die aan ALS overleed, zal het dit jaar misschien wel nóg moeilijker worden zijn emoties in toom te houden.

Deur op een kiertje
Dat nu een werkend medicijn is gevonden voor een specifieke vorm van ALS biedt hoop. Hoop dat de nu nog dodelijke ziekte op een dag een behandelbare ziekte wordt. Barend is blij dat de opbrengst van 3FM Serious Request 2023 niet alleen ten goede komt aan onderzoek naar een werkend medicijn maar ook gaat naar hulpmiddelen die de kwaliteit van leven vergroten voor wie nu ALS heeft.

“Verlichting van het lijden van ALS-patiënten en een betere kwaliteit van leven, ook in die laatste periode, had ik ook al een nobel doel gevonden. Toen mijn opa ziek werd, waren er veel minder hulpmiddelen beschikbaar dan nu. Het was voor hem gewoon een hele taaie rit op weg naar het einde.”

Interactie met publiek
Luisteraars kunnen direct doneren, een plaat aanvragen of zelf een actie starten. En hoe voller het plein, hoe beter natuurlijk. Barend: “Het wordt pittig maar ook heel vet. De interactie met het publiek is echt geweldig. Ik voelde me vorig jaar zo’n marktkoopman die probeert zoveel mogelijk donaties te ‘verkopen’.” Of zijn eigen familie ook langs gaat komen? “Uiteraard.” (Lachend) “Ik hoop met een hele grote zak met geld!”

Tekst: Bibejan Lansink
Beeld: Jeroen Faustle

Interview: verschenen in het relatiemagazine ALSNU van november 2023.

3FM Serious Request 2023

Sinds 2004 organiseert radiozender NPO 3FM in de week voor Kerst de actie 3FM Serious Request. Gedurende 24 uur per dag maken drie dj’s radio vanuit het Glazen Huis om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar zetten ze zich in voor Stichting ALS Nederland. Naast Barend van Deelen worden ook Wijnand Speelman en Sophie Hijlkema opgesloten in het Glazen Huis, dat dit jaar in Nijmegen staat. Van zondag 17 tot en met zondag 24 december draaien de dj’s dag en nacht verzoeknummers voor luisteraars in ruil voor een donatie.

 

Maar er gebeurt deze week nog veel meer: duizenden mensen verzamelen zich in Nijmegen om de 3FM-dj’s live in actie te zien, te genieten van fantastische optredens en getuige te zijn van mensen die cheques inleveren. Iedereen kan meedoen aan 3FM Serious Request: doneer direct, start een actie of vraag een plaat aan (vanaf 7 december). Ook ben je gedurende de week van harte welkom bij het Glazen Huis om een kijkje te nemen óf ons te ontmoeten bij de ALS-stand. Ben jij erbij in de week van 17 t/m 24 december op de Grote Markt in Nijmegen?

Kom in actie

Draag bij aan onderzoek naar ALS en hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Meld je actie aan op npo3fm.nl/kominactie.