Er is veel animo om actie te voeren voor ALS met 3FM Serious Request. In dit interview spreken we actievoerders Sjors Kloosterman en Aléandro de Kloe, beiden komen op hun eigen manier in actie. 

Het idee was Sjors Kloosterman (49) en Aléandro de Kloe (19) samen te interviewen over hun acties. “Geen probleem”, aldus de in Breda woonachtige Sjors, “dan kom ik wel op de fiets naar Aléandro in Zaltbommel, dat is een prima trainingsrondje in mijn voorbereiding voor de fietstocht die we organiseren voor 3FM Serious Request.” Groter kon het contrast met Aléandro niet zijn, want die voert zijn actie uit in een kamer van achter een beeldscherm.

Een oranje hart
Al sinds 2013 is Sjors bij Tour du ALS betrokken met zijn fietsverhuurbedrijf voor het transport van fietsen naar Frankrijk en het bieden van technische ondersteuning. Sjors vertelt wat er allemaal komt kijken bij de fietstocht van 270 kilometer op 24 december, de laatste actiedag van 3FM Serious Request. We vertrekken met twintig wielrenners om vijf uur in de ochtend uit Breda. We moeten uiteindelijk in Nijmegen uitkomen, maar gaan eerst naar het kantoor van Stichting ALS Nederland in Den Haag, waar een aantal fietsers aansluit, net als bij het ALS Centrum in Utrecht. In het dorpje Slijk-Ewijk is de laatste stop, daar komen er een paar patiënten bij op tandems.”

Er rijden tien motards met de wielrenners mee en zeven volgauto’s. “We gaan gesplitst in groepjes, die minimaal twee begeleidende motoren hebben, want we koersen ook veel in het donker. De horecaopleiding van ROC Midden Nederland verzorgt geheel belangeloos de catering, er zijn EHBO’ers en een eerste hulparts; bij elkaar zijn er zo’n 25 vrijwilligers in touw.”

Sjors Kloosterman
Actievoerder
“De sponsors brengen het belangrijkste deel van de 25.000 euro binnen die we op willen halen. Hun namen en logo’s staan op het tenue”, aldus Sjors.

Direct actiepagina gemaakt
Aléandro voert voor het derde achtereenvolgende jaar actie tijdens 3FM Serious Request. Dit jaar voor ALS en op een heel andere manier dan Sjors. “Vorig jaar deed ik dat voor Het Vergeten Kind en daarvoor het Wereld Natuur Fonds. Ik wist eigenlijk alleen iets over ALS door de film over wetenschapper Stephen Hawking, maar ik ken geen mensen in mijn omgeving die deze ziekte hebben.”

Om te begrijpen wat Aléandro precies gaat doen om zijn streefbedrag van duizend euro te halen, moet je wel een beetje thuis zijn in de wereld van het streamen. “Ik ben actief op het platform Twitch onder de naam ‘DirckeySTeen’, waar ik zo’n 750 volgers heb. Ik chat met mensen, maak filmpjes en speel bijvoorbeeld games met ze. Eigenlijk heb ik een eigen videokanaaltje.” Aléandro volgt op het Koning Willem 1 College in Den Bosch de opleiding audiovisueel specialist, wat mooi aansluit bij zijn actie.

48 uur non-stop streamen
Aléandro gaat 48 uur lang non-stop streamen. Geld wil hij binnen halen door bijvoorbeeld voor vijf euro de naam van een digitale bezoeker op zijn arm te zetten. “Vorig jaar heb ik heel mijn armen vol gehad, dat ga ik dus weer doen. Met mijn mobieltje wil ik livestreamen als ik mijn cheque in Nijmegen aflever.”

“Twee werelden, de digitale en de werkelijke komen elkaar nu tegen”, zegt Sjors. Het idee van Aléandro om een videocameraatje op een fiets te monteren voor een live-stream haalt het niet. “Dat doen we niet, want de veiligheid gaat voor alles. We laten met trackers zien waar we realtime aan het fietsen zijn, dat is mooi genoeg.”

Tekst: Rens Groenendijk
Beeld: Rens Groenendijk

Interview: verschenen in het relatiemagazine ALSNU van november 2023.

Kom ook in actie

Draag bij aan onderzoek naar ALS en hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Meld je actie aan op npo3fm.nl/kominactie.