7 jaar lang was Ricky Erkelens (37) de drijvende kracht achter de Nijmeegse Vierdaagse voor Stichting ALS Nederland. Als coördinator hielp hij het sponsorevenement groeien tot het succesvolle event dat het vandaag de dag is. Maar het is tijd voor een nieuwe, frisse wind zo vindt hij en daarom was 2023 zijn laatste jaar. Met een goed gevoel kijkt hij terug op de afgelopen jaren.

Wanneer een familielid van Ricky in 2015 getroffen wordt door ALS, weet hij al snel dat hij iets wil betekenen voor Stichting ALS Nederland. Tijdens het organiseren van een benefietdiner om geld in te zamelen voor onderzoek komt hij in contact met de stichting. “Ze zochten een vrijwillig coördinator voor de 4daagse. Vrijwilligerswerk geeft zoveel energie. Ik zei dan al snel ook ‘ja’.”

Een feestje en een eer
“Het waren 7 fantastische jaren, waarin ik een mooie band heb opgebouwd met de wandelaars die er ieder jaar bij zijn. Het was een feestje en een eer om dit sponsorevenement te organiseren voor de wandelaars en het hen naar zin te maken. Het zijn tenslotte de wandelaars die de fysieke prestatie leveren.”

Persoonlijk contact helpt je verder
“Als vrijwilliger bij de 4daagse draait het veel om persoonlijk contact. Persoonlijk contact helpt je verder, met alles. De aandacht die je nu hebt voor een wandelaar krijg je als stichting op een ander moment weer terug. Iedere deelnemer heeft zijn eigen verhaal en ervaring met ALS. Als vrijwilliger bied je de wandelaar een luisterend oor. Maar we wijzen ze ook de weg, bijvoorbeeld binnen de stichting of bij de zoektocht naar hulpmiddelen.”

Ricky Erkelens
Vrijwilliger Stichting ALS Nederland
“Ik neem zeker geen afscheid. Zo ga ik als vrijwilliger tijdens 3FM Serious Request gastlessen verzorgen op basisscholen. In de toekomst zal er zeker nog een ander vrijwillig project voorbij komen.”

Meedoen is beseffen wat jij wél kan
“Meedoen aan de 4daagse is zo’n geweldige sportieve prestatie, dat je je nog meer beseft wat jij wel kan en een ander niet. Ik herinner me nog altijd de wandelaar die op dag 3 wilde opgeven, totdat hij bij een stop een ijsje kreeg van een ALS-patiënt. Toen hij zag hoeveel moeite het deze patiënt koste om dat ijsje voor hem te halen, liep hij toch door. Hij haalde de finish, waar diezelfde patiënt hem met een biertje stond op te wachten.”

Nieuwe, frisse energie
“Als vrijwilliger geef je iets terug aan de maatschappij. Op persoonlijk niveau geeft vrijwilligerswerk voldoening. Het is fijn dat je het een ander naar de zin kunt maken. Stoppen als vrijwilliger bij de 4daagse was een lastige beslissing. Maar het is voor een evenement als dit goed om weer nieuwe, frisse energie binnen te halen.”

Zeker geen afscheid
“Stichting ALS Nederland is zuinig op haar vrijwilligers. Je ziet vaak dezelfde gezichten. Dit komt door de betrokkenheid van de stichting bij de vrijwilligers. Ik neem dan ook zeker geen afscheid. Zo ga ik als vrijwilliger tijdens 3FM Serious Request gastlessen verzorgen op basisscholen. In de toekomst zal er zeker nog een ander vrijwillig project voorbij komen.”

Tekst: Brenda van Veen | Tres Content Tekstbureau
Beeld: Daan Kamphorst

Word ook vrijwilliger

Meld je hier aan. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!