Jaarlijks organiseert de Lionsclub Renkum-Airborne diverse evenementen om geld op te halen voor een aantal zelfgekozen goede doelen. In 2021 verloor de club hun geliefde mede-Lion Judith aan ALS. Ter nagedachtenis aan haar besloten ze het daaropvolgende Lionsjaar volledig te wijden aan het inzamelen van geld voor Stichting ALS Nederland.

Ina Loenen-Bakker is al 17 jaar lid van de Lionsclub Renkum-Airborne, de eerste Lions vrouwenclub van Nederland. Als mede-initiatiefnemer was zij in 2022 nauw betrokken bij de fondsenwerving voor ALS. “Lions zijn mensen die zich belangeloos inzetten om lokaal en wereldwijd anderen te helpen die hulp nodig hebben, waarin niet door de reguliere kanalen wordt voorzien.”

Fondsenwerving voor ALS
De Lions organiseren ieder jaar meerdere evenementen, waaronder een grootschalige geraniumactie en de Kerst- en Wildfair op Kasteel Doorwerth. Nilay Külci was tijdens de fondsenwerving voor ALS president van de Lionsclub: “Per Lionsjaar kiezen we een aantal goede doelen die we met de opbrengst van onze fundraisers steunen. Dit zijn altijd doelen waar onze leden een persoonlijke binding mee hebben.

Ina Loenen-Bakker
Lionsclub Renkum-Airborne
“Na het overlijden van Judith hebben we ervoor gekozen om de totale opbrengsten van het gehele Lionsjaar 2022 aan Stichting ALS Nederland te doneren. Veelzeggend over de nagedachtenis van Judith en het belang dat wij hechten aan het werk van de stichting.”

Extra persoonlijk Lionsjaar
Ina: “Het verlies van Judith heeft ons als club hechter gemaakt. Ook heeft het ons bewust gemaakt van het belang van fondsenwerving voor onderzoek naar ALS en andere neurodegeneratieve ziekten. We zijn altijd betrokken bij onze acties, maar dit keer was die betrokkenheid nog groter.”

Nilay: “We organiseren de Kerst-en Wildfair al 10 jaar, maar in 2022 was deze extra persoonlijk en daardoor nog waardevoller voor ons. We haalden een recordbedrag op van 15.000 euro. ” Ina: “Aan het eind van het jaar hebben we 19.666 euro gedoneerd aan Stichting ALS Nederland. Ruud, de weduwnaar van Judith, was zowel bij de Kerst- en Wildfair als bij de uitreiking van de cheque aanwezig. Voor ons allemaal emotionele momenten.”

Hoop geven

Ina: “Judith was niet zomaar een lid; ze was een essentieel onderdeel van onze gemeenschap. Haar strijd tegen ALS heeft een diepgaande impact op ons gehad. ALS is een hardlopende en onvoorspelbare ziekte. Het is slopend, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar directe omgeving.”

Nilay. “Met onze acties wilden we helpen bij het financieren van onderzoek naar ALS en bijdragen aan het vinden van effectieve behandelingen om levens te redden. Ook vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de verbetering van levenskwaliteit van de patiënt. Uit ervaring weten we hoe belangrijk een betere levenskwaliteit, door middel van de juiste hulpmiddelen en zorg, voor mensen met ALS en hun families is. Met onze steun willen niet alleen hoop geven aan degenen die nu tegen ALS vechten, maar ook aan toekomstige generaties.”

Tekst: Brenda van Veen | Tres Content Tekstbureau
Beeld: privé archief

Kom ook in actie

De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk snel wat jij kunt doen.