Toen hun collega Erwin de diagnose ALS kreeg, wisten zijn collega’s bij Visscher-Caravelle het meteen: ze wilden méér doen dan af en toe een kaart sturen. Hun acties leverden ruim een ton op. 

 Zodra ze een appje stuurt aan haar collega Inge, wordt Annemarie herinnerd aan die dag waarop ze met haar collega’s op de top van de Mont Ventoux stond. Inge heeft een vrolijke foto van dat moment als haar profielfoto ingesteld.

Het is exemplarisch voor hoe ze bij Visscher-Caravelle terugkijken op hun acties voor ALS, waarmee ze liefst 100.000 euro wisten op te halen. “Samen iets voor elkaar krijgen. Het gevoel dat je omziet naar elkaar: dat brengt zóveel positieve energie”, zegt directiesecretaresse Annemarie.  

Marktleider in automatten

VisscherCaravelle produceert automatten voor alle grote automerken in de wereld, met productielocaties in onder meer Mexico en Polen, aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in het Overijsselse Genemuiden. Erwin Smit, al een kwarteeuw in dienst van het bedrijf, was er verantwoordelijk voor het wereldwijde IT-systeem tot hij in 2018 de diagnose ALS kreeg.

HR-assistent Inge: We wilden graag meer doen dan een kaart sturen. Daarop hebben we contact gezocht met Marian van Stichting ALS Nederland om te brainstormen over mogelijke acties. Dat het er zoveel zouden worden en dat we zoveel geld zouden ophalen, hadden we niet kunnen dromen. 

Inge Rook
HR-assistent
“Vooral de teambuildingdag gaf ons een enorme boost. Onderweg kwamen alle groepjes samen voor een kop koffie. Erwin was daar ook bij. Dan besef je echt: wat hebben we een mooi team! Geweldig dat iedereen ervoor gaat.”
Uit je comfortzone stappen  

De afdelingen waar Inge en Annemarie onder vallen trapten zelf af met een Moederdagactie in samenwerking met de plaatselijke banketbakker, die speciale ‘Visscher-caramelsloffen’ bakte voor Go 4(SM)IT. Die vonden zó gretig aftrek dat de bakker na zeshonderd exemplaren moest uitverkopen. Daarna waren de andere afdelingen aan de beurt om iets te bedenken.

Inge: “Dat was best spannend: zouden we onze collega’s wel meekrijgen? Je moet een beetje uit je comfortzone stappen, iets anders doen dan je gewend bent.” Maar juist dat leidde tot verrassende resultaten. Zo kwam de controller-afdeling met een inleveractie voor oud-ijzer. (Inge: “Die mannen zitten normaal in hun nette blouse achter hun computer: nu stonden ze vaak met een magneet bij de containers om te testen of het wel ijzer was.”).

Tijdens een teambuildingdag – die volledig in het teken stond van sportieve acties voor ALS – legde collega Erik 50 kilometer skeelerend af – terwijl ie nooit eerder had geskeelerd.  

‘Hoe staat het met jullie benen?’  

De acties brachten ook verbinding in tijden van thuiswerken, zeggen ze. Inge: “Vooral de teambuildingdag gaf ons een enorme boost. Onderweg kwamen alle groepjes samen voor een kop koffie. Erwin was daar ook bij. Dan besef je echt: wat hebben we een mooi team! Geweldig dat iedereen ervoor gaat.”

Dat vond Erwin zelf ook, weet Annemarie. “Hij was ontzettend betrokken. Toen we de berg op gingen, stuurde hij berichtjes als: hoe staat het met de benen?” Hij was er online bij toen bekend werd gemaakt hoeveel geld er met de acties waren opgehaald voor ALS. “Dat vond hij onvoorstelbaar, hij was er emotioneel over.” Diezelfde maand is Erwin aan de ziekte overleden.  

Stichting ALS Nederland stond altijd voor ons klaar

De acties leidden tot veel reacties Genemuiden en omgeving, vertellen ze. Medewerkers werden op straat vaak aangesproken: wat wordt de volgende actie? Ook de ondersteuning vanuit de stichting is het vermelden waard, vinden ze allebei. Inge: “Van promotiemateriaal tot hulp bij de webpagina: Stichting ALS Nederland stond altijd voor ons klaar. Overigens kregen we ook alle vrijheid van het bedrijf.” Annemarie: “De acties hebben niet alleen veel geld opgeleverd, ze hebben ons allemáál veel gebracht.” 

Ook onderdeel worden van de oplossing voor ALS met jouw bedrijf?
Kom in actie, haal minimaal 1500 euro op en ontvang een origineel houten puzzelstuk. Een mooi aandenken aan jullie gezamenlijke inzet voor de strijd tegen ALS!