Arno Janssen 1965 – 2022 †
Arno Janssen is op 23 juni 2022 overleden aan ALS.

De oplossing van ALS ligt als een puzzel op tafel. Om deze puzzel op te lossen, moedigt Stichting ALS Nederland mensen aan om in actie te komen en zoveel mogelijk geld in te zamelen. Samen met collega’s zette ALS-patiënt Arno Janssen (56) een actie op om een stukje van de puzzel te kunnen leggen. En hoe! Met de actie ‘Arno’s ALS-Bingo’ haalden ze maar liefst € 13.466,- op.

Na 28 jaar lang gewerkt te hebben als onderzoeker duurzame energietoepassingen, gooide Arno Janssen in 2020 het roer om. Arno: “Ik wilde meer voor de mens en de maatschappij betekenen.” In augustus van dat jaar startte hij als coördinator bij het Slimste Huis in Alkmaar, onderdeel van Espria Ledenvereniging. “In diezelfde week zijn mijn vriendin Jolanda en ik verhuisd naar Alkmaar”, vertelt hij. “We waren superblij en dachten echt aan een fantastisch nieuw leven.”

Zo kun je niet leven

In plaats van te genieten van de nieuwe situatie, kreeg Arno stemproblemen. Arno: “Ik leek permanent dronken. Ook had ik last van dwanglachen: het niet onder controle hebben van je emoties. De neuroloog in het ziekenhuis vermoedde dat het ALS was. Een onvoorstelbare dreun.” Kort daarna werd de diagnose ALS gesteld.

“Mijn leven stortte in. Zo kun je niet leven: zonder een medicijn, zonder perspectief en met alleen de hoop dat er iets gevonden wordt waarmee je tijd wint.” Met hulp van een psycholoog en gesterkt door zijn enthousiaste en positieve karakter wist Arno ALS naar de achtergrond te verplaatsen.

Arno Janssen
ALS-patiënt
“Om ALS-patiënten perspectief te kunnen bieden is heel veel geld nodig. Mijn teamleider Cynthia kwam met het idee van een bingo. Cynthia heeft dit samen met Stichting ALS Nederland opgezet. Over deze fijne samenwerking zei ze: ‘alsof we collega’s waren’.”
Een avond met enorme opbrengst

Arno: “Het was een superleuke bingo-avond. We hebben twee keer met honderden deelnemers bingo gespeeld. We konden Gorrit-Jan, directeur van Stichting ALS Nederland, een cheque overhandigen met daarop het bedrag van € 13.466,-.

Hoe trots kan een mens zijn! Het is bijzonder dat zoveel mensen bereid zijn een bijdrage te leveren. Omdat de opbrengst van de actie meer dan € 1.500,- was, ontvingen we van Stichting ALS Nederland een houten puzzelstuk. Daarmee zijn we officieel onderdeel van de puzzel. Een hele eer.”

De oplossing ligt op tafel

Wordt jouw bedrijf ook onderdeel van de oplossing voor ALS? Kom net als Arno en zijn collega’s in actie en puzzel mee! Bij een opbrengst van minimaal € 1.500 ontvang je een origineel houten puzzelstuk.

En vinden we de oplossing? Dan worden alle donateurs met hun houten puzzelstuk uitgenodigd de puzzel te leggen op het Malieveld. Arno: “Ik zou niets liever doen dan mijn eigen puzzelstuk op het Malieveld aansluiten als er een oplossing voor ALS gevonden is.”