Dit jaar loopt Frank van Doorn (62) voor de tiende keer de Nijmeegse 4Daagse. “Die tiende keer is toch wel een beetje ‘de heilige graal’, het echte goud zeg maar.” Maar dat is niet de enige reden waarom juist deze editie zo bijzonder is. “Ik loop deze keer niet alleen vóór ALS, maar ook mét ALS.”

Een vrolijke wereldburger, die blij wordt van ontmoetingen met mensen in andere culturen. Dat is Frank. Al meer dan 40 jaar leeft hij gelukkig en liefdevol samen met Stina, waarmee hij al meer dan honderd landen bezocht. Hun leven veranderde drastisch toen Frank in september 2023 de diagnose ALS kreeg.

Veel sociale beperkingen

“Op een dag in februari 2023 stond ik op en praatte ik voor m’n gevoel met dubbele tong. Na een lange reeks onderzoeken werd in september de diagnose ALS gesteld. Je wereld stort in. Ik ben een actief, levenslustig mens met allerlei dromen en plannen. Die konden meteen de prullenbak in, want ik werd een ‘patiënt’.” Op dit moment kan Frank niet meer praten en maakt hij gebruik van sondevoeding. Iets wat vooral veel sociale beperkingen oplegt, zegt hij. “De ziekte beheerst 24 uur per dag je leven en dat is zwaar.”

Frank van Doorn
Heeft ALS en loopt de 4Daagse
ALS beheerst 24 uur per dag je leven en dat is zwaar. Vooral voor mijn vrouw Stina is de ziekte een enorme belasting. Ze vindt het akelig om degene van wie ze houdt te zien lijden, en is van de ene op de andere dag mantelzorger geworden.

Kijken naar wat wel kan

“Vooral voor mijn vrouw Stina is de ziekte een enorme belasting. Ze vindt het akelig om degene van wie ze houdt te zien lijden, en is van de ene op de andere dag mantelzorger geworden. Ook kan ze niet meer normaal met me praten. Dat is nogal wat om te verwerken.” Toch kijken ze samen vooral naar wat ze nog wel kunnen. “Ik ben nog mobiel, waardoor we nog kunnen reizen, wandelen en fietsen. Voor het praten gebruik ik een spraakcomputer. Als ik mensen iets mag meegeven: stel niet uit wat je altijd nog een keer had willen doen en koester je familie en vrienden.”

Forever Strong

In de derde week van juli loopt Frank samen met team Forever Strong zijn tiende 4Daagse. Het team is het streefbedrag van 15.000 euro voorbij en gaat op naar de 20.000. Het jongste lid van het vierkoppige team is de 12-jarige Aafje, die voor het eerst de 4Daagse loopt. “Zeer bijzonder! Aafje is de heldin van ons team”, aldus Frank. “Na het lopen van mijn eerste 4Daagse was ik meteen verslaafd. Ik heb altijd gezegd de ‘Walk of the World’ tien keer te willen lopen. Dat ik die nu loop mét en vóór ALS maakt het een extra bijzondere editie. ALS is een levensbeëindigende spierziekte waar niets tegen te doen valt. Stichting ALS Nederland zorgt ervoor dat er meer onderzoek komt naar de oorzaak van deze vreselijke ziekte, zodat er een medicijn kan worden ontwikkeld. Aangezien er ‘slechts’ 500 personen per jaar deze diagnose krijgen, is er vanuit andere bronnen helaas nog weinig geld beschikbaar.”

Frank van Doorn
Heeft ALS en loopt de 4Daagse
Stel niet uit wat je altijd nog een keer had willen doen en koester je familie en vrienden.

Gedragen door publiek

Niet alleen het gevoel bij deze 4Daagse is anders, ook de voorbereiding wijkt af van andere jaren. “De voorbereidingen zijn dit jaar veel meer omvattend. Ik ga lopen met een voedings- annex drinkpomp en sta onder begeleiding van een (sport)diëtiste. Ook maak ik me een beetje zorgen of ik het allemaal wel ga redden.” Toch heeft Frank het gevoel dat de sfeer van het wandelfestijn ervoor gaat zorgen dat het goedkomt. “De 4Daagse van Nijmegen is één groot volksfeest! Ik hoop dat we vier dagen lang veel plezier beleven aan het wandelen en de mensen om ons heen. Iedere meter is gevuld met mensen die me zullen steunen en het publiek draagt je naar de finish.”

Help team Forever Strong naar de 20.000 euro! Doneer op de actiepagina. Heb jij zelf ook een deelnamebewijs voor de Nijmeegse 4Daagse? Loop mee voor Stichting ALS Nederland en laat je sponsoren voor de strijd tegen ALS.