Voor bedrijven die het aan tijd of mankracht ontbreekt om aan een van de acties van Stichting ALS Nederland mee te doen, kan doneren een aantrekkelijk alternatief zijn. Marian van Eldik is als relatiebeheerder verantwoordelijk voor donaties en acties vanuit bedrijven en vertelt hen graag wat de mogelijkheden zijn.

Zo wijst ze bedrijven graag op de voordelen van doneren. Ten eerste vergroot je met iedere gift de kans op een toekomst voor mensen die door deze gruwelijke ziekte worden getroffen. “Het geld dat wij ophalen gaat naar kansrijk onderzoek over de hele wereld. Of naar projecten die de kwaliteit van leven van ALS-patiënten verbeteren.” Dat ‘kansrijk’ is geen loze belofte, verzekert Marian.

“Ook voor mij persoonlijk was de haalbaarheid van het doel, namelijk ALS de wereld uit helpen, een voorwaarde om voor Stichting ALS Nederland aan het werk te gaan.” Bedrijven die meer willen weten over hoe het geld precies wordt besteed, kunnen altijd contact met mij opnemen, zegt ze. “Ik stuur ze met liefde onze jaarverslagen en andere rapporten. Want ook daar zijn we best trots op.”

Marian van Eldik
Relatiebeheerder bedrijven
“Het geld dat wij ophalen gaat naar kansrijk onderzoek over de hele wereld. Of naar projecten die de kwaliteit van leven van ALS-patiënten verbeteren.” Dat ‘kansrijk’ is geen loze belofte, verzekert Marian.
Doneren is financieel aantrekkelijk

Een ander voordeel van doneren voor bedrijven is de financiële aantrekkelijkheid ervan. Iedere gift is voor een groot deel aftrekbaar van de belastbare winst en is overigens ook aftrekbaar als een bedrijf verlies heeft geleden. Veel bedrijven hebben bovendien een apart budget gereserveerd voor doelen die in lijn zijn met hun MVO-doelstellingen. “Dat geld mag niet worden meegenomen naar het nieuwe kalenderjaar en gaat in het daarop volgende jaar verloren. Terwijl het zo goed besteed kan worden.”

Emotionele bankrekening

In gesprekken met bedrijven heeft Marian het ook wel over hun emotionele bankrekening versus de financiële. Ze heeft regelmatig contact met ALS, PSMA en PLS-patiënten. Laatst nog met een vader van twee jonge kinderen, die de familiaire variant van ALS heeft. “Ook zijn zus heeft ALS, en hun vader is aan de ziekte overleden. Hij beseft dat een behandeling voor hem te laat zal komen, maar hij hoopt zo dat zijn kinderen dit lot bespaard blijft. Hoe mooi zou dat zijn? Maak de balans op voor je emotionele bankrekening en doneer ook met jouw bedrijf voor een wereld zonder ALS.”

Fiscale voordelen

Fiscale voordelen Met een donatie aan Stichting ALS Nederland laat je als bedrijf zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Daarbij is het goed om te weten dat je de gift bij de belasting kunt aftrekken, als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer informatie: als.nl/bedrijven/fiscale-voordelen.

Meer weten over doneren met jouw bedrijf aan de strijd tegen ALS? Neem contact op met Marian van Eldik, relatiebeheerder Bedrijven: [email protected], 06-11 45 95 11.

Interview: verschenen in het ALSNU van november 2022.