Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van ALS, en de aanverwante ziektes PSMA en PLS. TRICALS is het grootste Europese onderzoeksinitiatief dat zich hiervoor inzet. Het uiteindelijke doel van TRICALS is om samen een wereld te creëren zonder deze ziektes. Dankzij een bijdrage van €900.000 van de Nationale Postcode Loterij aan Stichting ALS Nederland ontvangt TRICALS extra financiële steun voor het onderzoek. Fantastisch nieuws! 

Een behandeling voor ALS
Het doel van TRICALS is om door wereldwijde samenwerking sneller nieuwe en effectieve behandelingen te vinden, bijvoorbeeld door het delen van onderzoeksgegevens. Door op grote schaal internationaal samen te werken zorgt TRICALS er niet alleen voor dat het onderzoek beter op elkaar is afgestemd, maar ook dat al het onderzoek elkaar versterkt.  

Overhandiging cheque
Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland, overhandigde de cheque van €900.000 aan Leonard van den Berg, voorzitter van TRICALS, en Michiel Scheeren, deelnemend patiënt aan TRICALS. Hij ging hiervoor op verrassingsbezoek bij het ALS Centrum in het UMC Utrecht. Bekijk onderstaande video. 

Klinische studies toegankelijk maken
Momenteel is het niet voor iedereen met ALS, PSMA en PLS  mogelijk om deel te nemen aan klinische studies naar de oorzaak en behandeling van de ziekte, terwijl de bereidheid voor deelname juist vaak groot is. TRICALS wil de selectieprocedure voor klinische studies anders inrichten en daarmee toegankelijker maken voor iedereen met ALS, PSMA en PLS. Dit doen ze door bijvoorbeeld gebruik te maken van computermodel om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deelname. Hierdoor kan in sommige gevallen het aantal mensen dat in aanmerking komt om mee te doen vervijfvoudigen.  

Internationale samenwerking
Experts van toponderzoekscentra, waar ook het ALS Centrum Nederland onder valt, werken hierbij samen met patiëntenorganisaties, fondsenwervers en farmaceutische bedrijven. Leonard van den Berg, voorzitter van TRICALS en coördinator van het ALS Centrum Nederland, geeft aan: “We hebben ontzettend veel ideeën, maar wat er ontbreekt is geld. Dit bedrag is een hele mooie stimulans voor het onderzoek, omdat we wereldwijd zo snel mogelijk een behandeling willen vinden voor ALS.”