Vandaag ontving Project MinE de prestigieuze Healey Center International Prize for Innovation in ALS tijdens de sluitingsceremonie van het MNDA symposium. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een team van onderzoekers die met hun inspanningen de basis hebben gelegd voor enorme vooruitgang in de weg naar een behandeling voor ALS. Samen met ALS-patiënten Robbert Jan Stuit, Bernard Muller en Garmt van Soest stonden ALS Centrum onderzoekers prof. Leonard van den Berg en prof. Jan Veldink aan de wieg van Project MinE. 

Project MinE werd in 2014 geïnitieerd door de drie Nederlandse ALS-patiënten, ALS Centrum Nederland en Stichting ALS Nederland. Laatstgenoemde heeft zowel de internationale infrastructuur, als de sequencing (letter voor letter analyseren van DNA) van 3.000 Nederlandse DNA-profielen, gefinancierd.

Dankzij de unieke samenwerking tussen patiënten, wetenschappers en fondsenwervers is Project MinE nu wereldwijd het grootste genoomproject voor één enkele ziekte. Het succes van Project MinE komt voort uit de unieke samenwerking tussen 19 verschillende landen die dankzij een op maat gemaakte database grote hoeveelheden genetische data kunnen uitwisselen.

Sinds de oprichting heeft het project een enorme bijdrage geleverd aan de ontdekking van meerdere ALS-genen (o.a. o.a. NEK1,C21orf2TBK1 en KIF5a).Onderzoek van Project MinE heeft unieke en nieuwe inzichten opgeleverd in de genetica van ALS. De genen die gevonden zijn dankzij de inspanningen van Project MinE worden wereldwijd al actief gebruikt in diagnostiek voor de ziekte en de ontwikkeling van gentherapieën en andere behandelingen.

Project MinE - de basis van baanbrekend onderzoek naar de rol van genen in de ziekte ALS.