Beau van Erven Dorens slaat eerste munt voor de strijd tegen ALS Dordrecht

Vandaag heeft Beau van Erven Dorens bij de Grote Kerk in Dordrecht de eerste munt geslagen ter ere van onze nieuwe campagne, onder het motto ‘Geen tijd te verliezen’. Van Erven Dorens slingerde samen met Astrid Wagner, die haar broer Oscar verloor aan ALS, aan de historische muntpers. De verkoop is direct van start gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Geen tijd te verliezen

De gelegenheid vond plaats op een bijzondere dag. Vannacht is namelijk de zomertijd ingegaan en raakte iedereen een uur van zijn dag kwijt. Maar mensen die de diagnose ALS (amyotrofische laterale sclerose) krijgen, raken ál hun tijd kwijt. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor de 1.500 patiënten die Nederland op dit moment telt nog niet.

Ceremoniële Eerste Slag

Met behulp van de munt vragen Stichting ALS Nederland en de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor de ziekte. Presentator en programmamaker Beau van Erven Dorens heeft zich al verschillende keren ingezet voor Stichting ALS Nederland en wilde ook nu zijn steun betuigen. “Ik heb meerdere mensen met ALS ontmoet en met eigen ogen de impact van deze ziekte gezien. Ik draag Stichting ALS Nederland dan ook een warm hart toe.”

Authentieke slingerpers

Samen met nabestaande Astrid Wagner, die haar broer Oscar heeft verloren aan ALS, sloeg hij met behulp van een authentieke slingerpers het eerste exemplaar van de munt. Geheel passend werd het eerste exemplaar geslagen bij de Grote Kerk in Dordrecht, waar zich de grootste klok van Nederland bevindt.

Ontwerp en oplage

Om het snelle vervliegen van de tijd extra kracht bij te zetten, staat de klok centraal in het ontwerp van de munt. Op de voorzijde staat een afbeelding van een klok, die is gemaakt met een speciaal effect. Door de munt vanuit verschillende hoeken te bekijken, lijkt het namelijk alsof de wijzer beweegt. Dit symboliseert het snelle doortikken van de tijd die ALS-patiënten nog met hun naasten kunnen doorbrengen. De keerzijde toont een gedetailleerde weergave van een uurwerk.

De munt wordt geleverd in een coincard (een verzamelverpakking op creditcardformaat) en heeft een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. De munten voor Stichting ALS Nederland zijn verzamelaarsitems van hoge kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. De uitgiften zijn direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.