9 december 2016

ALS-patiënt Geer Petit omarmt Tour du ALS

Geer Petit beleefde afgelopen juni één van zijn meest bijzondere momenten als ALS-patiënt. Toen hij besloot om deel te nemen aan Tour du ALS hield hij niet voor mogelijk wat hij samen met zijn team allemaal mee ging maken. Het werd een onuitwisbare herinnering waar hij samen met zijn team, familie en vrienden nog altijd veel kracht uit put. “Deze herinnering neemt niemand ons meer af!”

 

In 2009 kreeg Geer steeds vaker kramp in zijn benen. Pas na twee jaar aan doktersbezoeken werd de diagnose ALS gesteld. Een grote schok voor zijn echtgenote Hilleke en hun kinderen Dave, Nena en Janneke. Na een huisbezoek van Ineke Zaal van Stichting ALS Nederland over de ziekte ALS in 2015 was er één ding in zijn hoofd blijven hangen. ”Wil ik deelnemen aan Tour du ALS op 3 juni 2016?”

“Iedereen was enthousiast en het was eigenlijk meteen duidelijk dat we met een team aan Tour du ALS mee zouden gaan doen. Al snel kwamen we op de teamnaam: GeertjePeertje.Refresco. De naam kwam voort uit het feit dat de receptioniste van Refresco mij altijd gekscherend GeertjePeertje noemde.” Het team breidde zich snel uit. Vrienden en collega’s meldden zich allemaal spontaan aan. Binnen no time bestond het team uit 20 man. Dit betekende echter dat het op te halen bedrag ook best groot werd (20 x €1500,-). “Het was hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn uiterste best deed om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Spontane acties werden in gang gezet en vanuit het niets kregen we een compleet georganiseerde spinningmarathon aangeboden die maar liefst €4.500 opleverde. Velen bedrijven begonnen te doneren en mijn werkgever Refresco wierp zich op als hoofdsponsor van het team.”

Maar daar hield de bijdrage van het bedrijf niet op. Ze leverden veel blikjes frisdrank die de organisatie van de Tour du ALS kon verkopen in Frankrijk. Medewerkers van het bedrijf werden in de gelegenheid gesteld om vrije uren in te leveren die werden omgezet in een gelddonatie. De reis- en verblijfskosten werden gesponsord. “Hierdoor haalden we onze teambijdrage relatief eenvoudig. Daar waar we vooraf dachten dat dit het grootste obstakel zou worden, bleek dit allemaal erg gemakkelijk te gaan. Het is echt prachtig om te zien hoe mensen zich verenigen om samen iets moois te realiseren. Niemand verzaakte, iedereen droeg zijn steentje meer dan bij.”

eso_2580a

En zo vertrokken ze met een gerust hart naar Frankrijk. “We stapten uiteindelijk met ruim 40 mensen in de bus naar Frankrijk. Eenmaal aangekomen in ons hotel brachten we alvast een toost uit op de volgende dag. We waren klaar voor de uitdaging van de Mont Ventoux!”

Op vrijdagochtend ging al vroeg de wekker voor het team van Geer. Ze stonden met gezonde spanning aan de start. Het was bijzonder voor hem om iedereen aan de start te zien staan. “We droegen allemaal hetzelfde tenue om samen de strijd aan te gaan tegen deze sluipmoordenaar van een ziekte.” Tranen rolde over Geer zijn wangen bij de start van zijn eigen teamleden. Hij was zo trots over wat deze groep mensen voor hem hadden gedaan. “Wat een helden!”

Geer startte samen met de andere ALS-patiënten helemaal vooraan. Na het startschot duurde het even voordat zijn team weer samen was. De start ging vrij soepel tot hij samen met zijn stoker met de hase pino op de grond lag. Midden op de kale berg stonden ze stil en uit stilstand kwamen ze niet meer op gang. Snel vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Het team duwde hem letterlijk de berg op en opeens was voor iedereen zijn taak helder. Als een geoliede machine ging het team omhoog.

20160603-tour-du-als-338-bw-hr

“Wat was het een fantastische tocht. We hebben genoten van de aanmoedigingen van de supporters langs de weg, van het landschap, van het uitzicht en van alle emoties. Alles was zo geweldig mooi! Toen we met de tandem boven kwamen, stonden daar alle supporters, hardlopers en wandelaars op ons te wachten. Mijn hele gezin stond er, mijn vrienden en mijn collega’s. Ik ben super trots op het hele team en het is een onuitwisbare herinnering waar we met zijn allen veel kracht uit weten te putten. Dit neemt niemand ons meer af!”

Alle twintig deelnemers van zijn team bereikten uiteindelijk de top van de Mont Ventoux. Vijf wandelaars, vier hardlopers en elf fietsers hadden hun uitdaging met succes voltooid. Allemaal bijzondere prestaties, maar twee teamleden leverden in de ogen van Geert een extra bijzondere prestatie.

“Hans had op woensdag zijn moeder verloren, maar ging de volgende nacht toch gewoon met ons mee naar Frankrijk. Hij fietste zich helemaal uit de naad voor ons om vervolgens op vrijdagnacht met de auto naar huis te gaan voor de crematie die op zaterdag plaatsvond. Ongelofelijk!” Daarnaast leverde Ron ook een heldendaad. Hij wandelde de berg op, maar hij zat na zeven kilometer al helemaal stuk. “Ik heb nog nooit iemand zo kapot zien zitten. Het werd een ware helle tocht voor hem, maar hij gaf niet op. Voetje voor voetje ging hij omhoog, maar hij haalde het!”

Diverse teamgenoten hebben hem naar boven gepraat. Daar wachtte Geer in zijn rolstoel om hem als laatste teamlid over de streep te trekken.

Daarna gingen ze gezamenlijk naar beneden om zich in het feestgedruis te storten. Het feestje werd tot diep in de nacht gevierd en daar hield het niet op. “Omdat je nooit genoeg kunt feesten na zo`n topprestatie, hebben we enkele weken daarna opnieuw feest gevierd. In de tuin van mijn broer Jan en schoonzus Loes hebben we met het hele team een barbecue gehouden. Daar hebben we het volledige team bedankt middels een aandenken in de vorm van een kei. Iedereen heeft namelijk een kei van een prestatie geleverd!”

“Door Tour du ALS ben ik steeds meer gaan fietsen. Ik ben echt een fietsliefhebber geworden.” Onlangs ging Geer weer eens een fietstochtje in de buurt maken. Hij dacht dat ze met zijn tweeën zouden gaan, maar plotseling waren daar een aantal teamleden om weer eens een rondje te fietsen. Op de nieuwe markt van Weert stonden nog meer teamleden hem op te wachten. “Velen teamleden stonden daar me op te wachten voor een gezellige middag op het terras. Niet alleen voor de gezelligheid natuurlijk, maar ook voor serieuze zaken. Want de plannen om aan Tour du ALS 2017 mee te gaan doen, zijn alweer gesmeed!”

Tour du ALS heeft een plek in Geer zijn hart veroverd.

“Ik wil namens mijn vrouw, kinderen, familie, vrienden en collega’s de organisatie van de Tour du ALS bedanken voor hetgeen wat jullie ons hebben gegeven. Het is onbeschrijfelijk mooi wat we hebben mogen ervaren. Ook wil ik alle sponsoren, zowel van mijn team als van het hele evenement en van andere teams, bedanken, want jullie bijdrage is zo belangrijk in de strijd tegen ALS! En last but not least wil ik alle deelnemers aan de editie van 2016 bedanken. Met zijn allen hebben we er een fantastisch evenement van weten te maken!”

20160603-tour-du-als-853-bw-hr

Wil jij ook ervaren hoe het is om de top van de Mont Ventoux te behalen? Doe dan mee met Tour du ALS 2017! Samen trappen we ALS de wereld uit!