22 oktober 2016

ALS-vrachtwagen

20161022_7066

Aldeboarn (Fr) -22 oktober 2016- Midden in het Friese platteland, op het zonovergoten terrein van Wobma Fourage staren zo’n vijftig mensen verwachtingsvol naar de rode loodsdeur die langzaam omhoog schuift. Door de nu nog donkere opening kan elk moment een vrachtwagen naar buiten rollen, zijn weg feestelijk geflankeerd door messing staanders met rood fluwelen kabels. Iedereen wil hem zien: de campagnefoto van Stichting ALS Nederland op de zijkanten van de vrachtwagen, die er vijf jaar mee zal rondrijden. Jouke en Fokje Wobma, eigenaren van het transportbedrijf stelden die vrachtwagen beschikbaar. ALS-patiënt Frank van der Wielen bedacht de campagne. Professionals die hem kosteloos hun diensten aanboden, maakten realisatie mogelijk. Frank heeft nog maar kort te leven. Zaterdagmiddag 22 oktober is voor hem het knooppunt van al zijn acties. Het sluitstuk waarmee hij zijn strijd tegen ALS op een hoger plan heeft weten te brengen. Het punt waarop anderen het stokje overnemen.

Frank van der Wielen kocht een driepersoons tandem bij de Mont Ventoux in Frankrijk, die hij liet transformeren tot ALS-actietandem, beschikbaar voor drie stichtingen die zich inzetten voor de strijd tegen ALS. Natuurlijk zijn vertegenwoordigers van ALS Nederland, Tour du ALS en ALS-op-de-weg er vandaag bij en bekijken ze net als iedereen reikhalzend hoe de vrachtwagen langzaam de loods uit rijdt. Want Frank deed nóg iets met die tandem: na een toevallige ontmoeting in een restaurant waar Jouke en Fokje Wobma hun aanbod deden, liet hij er een campagnefoto van maken. Zijn vrouw Diny en zijn broer Peter staan op de trappers, met inspanning tegen de dijk op fietsend.

Wie de levensgrote foto ziet, houdt de adem even in. Het beeld komt binnen. Twee nabestaanden op twee zadels, het voorste zadel is leeg. Daar had degene moeten zitten die door ALS is geveld. ALS-patiënt Frank van der Wielen kijkt gespannen en diep ontroerd toe hoe dit beeld het daglicht ziet. Hij had op dat zadel willen blijven zitten. “Maar juist omdat het niet mogelijk is om aan sluipmoordenaar ALS te ontkomen, moet de strijd doorgaan die ik zelf binnenkort definitief zal verliezen.” Zijn boodschap is duidelijk: ‘Trap ALS de wereld uit’ en zamel zoveel mogelijk geld in voor onderzoek, om te zorgen dat de dodelijke ziekte wordt overwonnen. Het antwoord, in vele toonaarden, is vandaag net zo helder: ‘Wat is opgestart, wordt voortgezet’. Het is geen loze belofte.

Hier, nu gebeurt het al: de kleine houten kopie van de vrachtwagen, een geschenk van Frank en Diny aan Jouke en Fokje, dient als collectebus en wordt na de onthulling gretig gevuld. “De ‘trandem’ staat vandaag op de Bikemotionbeurs in Utrecht in de stand van Stichting Tour du ALS en heeft nu al een fiks bedrag aan donaties opgeleverd”, vertelt voorzitter Gert-Jan Pijl. De fiets zal tijdens Tour du ALS 2017 ook op de Mont Ventoux prijken, nadat hij gesponsord door drie ‘malloten’ vanuit Nederland naar Frankrijk is gereden. Gert-Jan roept het publiek op om zelf de ‘kale berg’ te beklimmen of minstens een team te formeren dat het doet. Alles voor het goede doel! Dan trekt hij de stoute schoenen aan en zegt dat de vrachtwagen tijdens de Tour 2017 óók wel erg mooi zou staan, daar op die top. Jouke Wobma pakt de microfoon en zegt: “Banden plakken kan ik niet, maar een auto naar boven rijden wél”.

Dan nodigt Jouke iedereen binnen voor een hapje en een drankje en proost het gezelschap samen met hem: “Op het leven van Frank van der Wielen.”

Tekst: Karin Swanenberg, foto: José Iping