27 september 2014

ALS Zeeland verbindt

De twintig Zeeuwse fietsers die volgende week door heel Nederland gaan fietsen om aandacht te vragen voor de ziekte ALS, liggen met hun voorbereidingen goed op schema.

ALSZeeland wil met deze fietstocht, ALS ON TOUR, aandacht vragen voor ALS en sponsorgeld ophalen voor onderzoek. De twintig fietsers leggen een route af die via Bavel-Otterlo-Hengelo-Oostwold-Zurich (Friesland) over de afsluitdijk naar Castricum-Westland en tot slot Zierikzee leidt. ALS ON TOUR zal in één week tijd 850 kilometer afleggen

Op elke rustplek in het land wordt een activiteit georganiseerd door een regionale ALS team ter plekke om aandacht te vragen voor de afschuwelijke ziekte ALS. Op die manier verbindt dit Zeeuwse initiatief veel andere regionale activiteiten met elkaar in deze week. Op 4 oktober eindigt de tocht in Zierikzee.

Trap ALS de wereld uit

Het regionale ALS team in Zeeland start de landelijke activiteiten met ‘Trap ALS de wereld uit’. Iedereen kan hieraan meedoen. Er kan gekozen worden tussen een fietstocht, 25, 50 of 100 km, of een wandeltocht van 7,5 km waar ook scootmobielen aan kunnen deelnemen.

Er is een fotowedstrijd, met als thema “ALS het waait”. Foto’s moeten vóór 5 oktober digitaal aangeleverd worden via info@ALSZeeland.nl en worden beoordeeld door een deskundige jury. Vanaf ongeveer 11:00 uur zijn er hamburgers en mossels te koop waarna de afsluiting van deze dag om 16.00 uur plaats vindt.

Deelname aan ‘Trap ALS de wereld uit is € 10 per persoon, € 25 per gezin (of de sponsorkaart).

Het startsein voor beide evenementen wordt op 27 september om 9.30 uur gegeven door de Commissaris van de Koning, Han Polman, in Vlissingen, Autobedrijf de Voogd, Bedrijfsweg 4.

U bent van harte welkom bij de start van de evenementen en de aankomst in Zierikzee, van ALS ON TOUR aan de Emil Sandströmweg 4 (Brede school en Mitt Hem van Eilandzorg) om 15.30 uur. Hier zal een slotactiviteit worden georganiseerd.

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan. De oorzaak is onbekend en er is geen medicatie om de ziekte te stoppen of te genezen.

Door het langzaam afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen, leidt de ziekte tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp.

ALS is ongeneeslijk. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen, veelal door zwakte van de ademhalingsspieren.

ALS komt in de hele wereld met dezelfde frequentie voor, jaarlijks overlijden er wereldwijd 125.000 mensen aan de ziekte (in Nederland rond de 500 per jaar).

Er is één manier om ALS de wereld uit te helpen en dat is onderzoek. En daarvoor is veel geld nodig.

Noot voor de redactie: mocht u meer willen weten over dit initiatief of mensen willen interviewen die met deze ziekte te maken hebben, neem dan contact op met: Marina Brokking, 06 13 92 57 05.