9 september 2012

Amsterdam City Swim voor ALS dit jaar extra speciaal

Diverse TV programma’s en websites hebben aandacht besteed aan Amsterdam City Swim (ACS) van 9 september 2012. Deze keer extra speciaal omdat, toen nog prinses, Maxima meezwom.

Prinses Máxima heeft vanmiddag meegedaan aan een zwemtocht in de Amsterdamse grachten. De zwemmers haalden geld op om de ziekte ALS te bestrijden. De prinses ging te water in een wetsuit en met een oranje badmuts.

Aan de actie City Swim deden zo’n 1100 mensen mee. Naast prinses Máxima zwommen ook prominenten als Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis, Ronald de Boer en Johan Kenkhuis mee. Er is inmiddels al een paar honderdduizend euro opgehaald dankzij sponsoren.

Prinsessen
Langs de kant stonden veel toeschouwers. “Het is wonderbaarlijk druk”, zegt een bezoeker. “Bij het Scheepvaartmuseum lijkt het net zo druk als wanneer de Sint aankomt.”

Ook prins Willem-Alexander en de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane waren aanwezig om hun vrouw en moeder toe te juichen.

Het is niet duidelijk hoe de organisatie Máxima heeft gestrikt. “Ik weet wel dat de voorzitter van het comité goed bevriend is met het koninklijk paar”, zegt verslaggever Menno Reemeijer. “Maar de RVD bezweert mij dat het gewoon om een heel goed doel gaat.”

Tetanusprik
De zwemmers moesten 2 kilometer in het grachtenwater afleggen. Officieel is het geen zwemwater, maar het is net schoon genoeg om erin te mogen. Wel hebben de zwemmers het advies gekregen om een tetanusprik te halen en een zwempak aan te doen. Ook is het verstandig om de mond dicht te houden en geen water binnen te krijgen. Dat voorkomt diarree.

De prinses zwom, gehuld in dik zwempak, mee met de Amsterdam City Swim. Die zwemtocht omhelsde twee volle kilometers door de Amsterdamse grachten en werd georganiseerd om aandacht te vragen voor de zenuw- en spierziekte ALS. De prinses legde het traject ook nog opvallend snel af…

Van het Olympische zwembad in Londen, naar een zwemwedstrijd door de Amsterdamse grachten. Voor
het goede doel doken een aantal zwemtoppers het water in. Samen met 1.100 andere amateurzwemmers en prinses Maxima.

Een interview met zwembondscoach Jacco Verhaeren bij de Amsterdam City Sim.

*Bron: NOS, RTL Boulevard en Studio Sport (2)