19 augustus 2014

Bijna 2,5 miljoen Ice Bucket Challenge-video’s op Facebook

De zogeheten Ice Bucket Challenge is zeer populair op Facebook. Er zijn inmiddels al 2,4 miljoen video’s gedeeld waarbij de persoon in kwestie een emmer ijswater over zich heen gooit om aandacht te vragen voor de ziekte ALS.

Dat laat Facebook dinsdag weten. Tussen 1 juni en 17 augustus hebben al meer dan 28 miljoen mensen meegepraat over de Ice Bucket Challenge.

De actie werd in het voorjaar in het leven geroepen en is inmiddels vooral in de Verenigde Staten populair. Mensen plaatsen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram een video van zichzelf waarin ze een emmer ijswater over zichzelf heen gooien en vervolgens drie anderen personen uitdagen. Die personen moeten geld overmaken naar een stichting die zich inzet voor de bestrijding van spierziekte ALS of ook een emmer ijswater over hun hoofd legen. De meeste mensen doen het allebei.

Beroemdheden
In de VS werd de actie populair door topsporters en bekende ALS-patiënten die video’s plaatsten en over de actie begonnen te Facebooken en Twitteren. Inmiddels hebben diverse beroemdheden, zoals Lady Gaga en Oprah Winfrey, en verschillende ceo’s uit de techindustrie, zoals Tim Cook en Mark Zuckerberg, al meegedaan aan de Ice Bucket Challenge. Nederland staat overigens niet in de top 10 met landen waar de meeste video’s vandaan komen. Naast de Verenigde Staten is de actie vooral populair in Australië en Nieuw-Zeeland.

*Bron: www.nu.nl