8 december 2014

Boek: ALS u dit leest… in de winkel

3962 1002 Omslag_V2-page-001

Na een tweetal confronterende campagnes met indringende boodschappen, is ’ALS u dit leest…’het eerste boek over een ALS-patiënt. Een document met een traan, maar ook een lach. Martin Veerman, voormalig cameraman van FC Volendam TV en als drummer onder meer begeleidend bij de 3JS, werd tijdens het ziekteproces drie jaar lang gevolgd door auteur en dorpsgenoot Eddy Veerman: thuis, onderweg, in het ziekenhuis, richting én op zijn sterfbed. Komende zondag, vlak voor aanvang van de wedstrijd FC Volendam-Telstar (14.30 uur), zal een groep van zo’n 25 ALS-patiënten, partners en nabestaanden uit het land, alsmede de vrouw en zoons van Martin, het boek in ontvangst nemen.

,,Ik heb alleen een trilling in m’n armen. Het lijkt alsof ik over een ander praat, maar ik ben het, die tussen nu en vijf jaar doodgaat…”

Drie letters: ALS. Als je het hebt, is er geen ontkomen aan. Een ziekte die sloopt. Je bent kansloos, omdat er geen medicijn bestaat. Juist om medisch onderzoek te bekostigen lanceert de Stichting ALS Nederland in 2011 een confronterende campagne. ‘Ik ben inmiddels overleden’en ’ALS u dit leest/ziet, ben ik er niet meer’. Voor het verhaal achter een gezicht van de campagnes volgt Eddy Veerman Martin en zijn gezin drie jaar: thuis, onderweg, in het ziekenhuis, richting én op zijn sterfbed. Iedereen verwacht dat hij, de doemdenker, zich in het moeras laat zakken, maar juist nu hij zeker weet dat het leven eindig is, wordt Martin vrij in zijn hoofd. Het onvermijdelijke blijft. Eerst zwijgen de drumstokken en vervolgens ook de stem. Hij draagt het als man, verlegt zijn grenzen verder dan hij voor mogelijk houdt. Hoe pijnlijk het afhankelijk zijn soms ook voelt, als je vrouw je moet voeren en je zoons je bijvoorbeeld moeten helpen bij het plassen en scheren. Mensonterend: voor patiënt én voor het gezin. De humor drijft hem voort. Hilarisch is zijn laatste wens op tv bij Man bijt hond: wakker worden naast een Surinaamse billenpartij. Twee weken voor zijn dood is de verzorgster die Martin ’s avonds instopt een invalster: een Surinaamse, Esmé. Op de rand van het bed zingt ze Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, van Corry Konings. “Nu kan je nacht niet meer stuk”, lacht ze. Martin kan niet praten, heeft de kracht niet om te vertellen dat Konings ooit een door hem voor haar geschreven liedje opnam. Maar hij glundert.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de Tour Du ALS, opgericht om de ziekte de wereld uit te trappen. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de Stichting ALS, om onderzoek te bekostigen.

Voor vragen, kunt u zich wenden tot Ineke Zaal (Stichting ALS Nederland / 0620164256)

 Het boek kunt u hier kopen...

Bent u ALS-patiënt? Dan is het boek voor u gratis verkrijgbaar. Stuur een e-mail met uw gegevens naar info@als.nl

ALS u dit leest