Boeken over ALS

Boek: Het dikke vrienden kookboek

Cover-HDVK-small-web-259x300

Ron Arnold, begenadigd chef-kok en voortrekker van de Kookvogels, lijdt sinds 2 jaar aan de slopende en ongeneeslijke ziekte ALS. Ron gaat fysiek hard achteruit en kan lichamelijk weinig meer. Maar in zijn hoofd ontstaan nog steeds de mooiste recepten, die nu gekookt worden door zijn vrienden, amateurkok en schrijver Fons Burger en prijswinnend fotograaf Rene Bosch. Het professionele talent van de drie mannen, maar vooral ook hun droge humor, plezier in het leven, Rock ‘n Roll attitude en liefde voor eten en drinken is een prachtige combinatie.

Ron heeft op nagenoeg alle bekende festivals gekookt en voor heel veel bekende artiesten. Hij is er met zijn Kookvogels in geslaagd om backstage catering naar een heel ander niveau te tillen. Ron heeft duizenden mensen geïnspireerd met zijn gerechten, zijn ‘losse pols’ methode, dranktoevoegingen en bijzondere combinaties. Hoe hij de stagehands en podiumbouwers van frikadellen naar gezonde maaltijden kreeg is een verhaal apart. Of zijn ontmoeting met Paul McCartney, die er op stond dat niet alleen hij, maar ook de hele festivalcrew en alle gasten vegetarisch aten.

Ook nu, ondanks de verschrikkelijke gevolgen van ALS en zijn korte levensverwachting, inspireert Ron iedereen om hem heen met zijn visie op het leven, zijn kunst om te genieten en zijn unieke humor. De vriendschap tussen de mannen is alleen maar hechter geworden en de manier waarop zij met dit thema en met elkaar omgaan is inspirerend, ontroerend en vaak hilarisch. Met deze mannen wordt het zonder meer Rock ‘n Roll, fun and love in de keuken. Het kookboek wordt een testimonial, een must-have van iedereen die van eten & drinken houdt en vooral van het leven. De mannen hebben meer dan 45 fantastische recepten en 11 menu’s samengesteld, gekookt en geproefd en gefotografeerd.

Met de opbrengst van dit boek wordt, op verzoek van Ron, de ALS-stichting ondersteund.

Prijs: €17,50 in de voorverkoop, winkelprijs €24.90 bij Difbooks.nl

Bestel

135298_472101046166644_1532193973_o-300x174

Boek: 40 recepten voor lekkerbekken

12
Dit is een speciaal boekje. Het bevat recepten voor mensen die van lekker eten houden. Maar dat is niet het enige. De recepten zijn ook geschikt voor mensen die moeilijk kunnen slikken. Het zijn recepten die ik als enthousiast kookster heb verzameld en soms zelf heb bedacht. Ik vulde een schrift met favoriete recepten, met eigen toevoegingen en weglatingen. Toen werd ik ALS-patiënt (bulbaire vorm). Eten en slikken gingen steeds moeilijker. Maar ik ben blijven proberen de maaltijden zo lekker en zo mooi mogelijk te maken. Soms wilde ik voor gasten een wat uitgebreider feestelijk menu, soms was lekker simpel goed genoeg. Inmiddels krijg ik het voedsel zelf niet meer weg en eet ik alleen nog via de Peg (sondevoeding). Maar een heel jaar lang heb ik mijn receptjes geschikt weten te maken voor mijn steeds moeizamer slikvermogen. Voor mijzelf heb ik nu niets meer aan deze ervaring. Maar wie weet, help en inspireer ik er anderen mee.

Prijs: €10,- (de opbrengst van dit boekje gaat volledig naar de stichting ALS Nederland)

Bestellen via: info@stichting-als.nl

Boek: Amyotrofe laterale sclerose

1001004001722804

Deze tweede druk van Amyotrofische Laterale Sclerose is geheel geactualiseerd. De auteurs, twee neurologen en een revalidatiearts, hebben een bijzondere ervaring met de ziekte en wonnen advies in bij diverse andere medisch specialisten en bij ervaringsdeskundigen van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN).
ISBN: 9789035224933

Prijs: €24.95 bij bol.com

Bestel 

Boek: Mijn dinsdagen met Morrie

1001004002381558

Voor Mitch Albom was Morrie Schwartz iemand die hem inspireerde, raad gaf en op weg hielp in het leven. Bij Schwartz’ afscheid van de universiteit zei Albom: ‘We houden contact.’ Maar daar kwam weinig van. Tot Albom Morrie Schwartz twintig jaar later terugzag in een televisieprogramma en vernam dat hij niet lang meer te leven had. De volgende dag zocht Albom contact. En in de maanden die volgden, de laatste maanden die Morrie nog te leven had, bezocht Mitch hem elke dinsdag in zijn studeerkamer, net als vroeger op de universiteit, voor een laatste reeks ‘colleges’: lessen in leven.
ISBN: 9789041409539

Prijs: €16,- bij bol.com

Bestel

Boek: En dan is er altijd nog de hoop

9789066119888

Loes Claerhoudt (1957) hoorde in 1999 dat zij aan de spierziekte ALS lijdt. Die diagnose is een doodvonnis op termijn, met soms nog maar een perspectief van enkele maanden tot een jaar. Maar bij Loes heeft de ziekte duidelijk
een veel langzamer verloop. Dat geeft haar de tijd en de kracht te schrijven. Columns, losse verhalen, een dagboek, een weblog. Een bundeling van haar columns verscheen in 2006 onder de titel loes (een uitgave van
AD/Utrechts Nieuwsblad).
Leven in de extra tijd, een zegen? is een bundeling heldere essays over Loes’ dagelijks leven met een dodelijke ziekte. Verhalen vol angst, boosheid, verdriet, maar ook vol plezier en zelfs met een lach. Zij laat, niet zonder zelfkritiek, zien wat deze ziekte voor haarzelf betekent, hoe
haar gezin en haar omgeving reageren en waar ze nog meer over nadenkt (ongepaste bejegening, vermoeiende instanties, toch naar een verzorgingstehuis, vragen over levensbeëindiging). Allemaal zaken waar gezonde mensen niet dagelijks bij stilstaan.

ISBN: 9789066119888

Prijs: €19.95 bij Bol.com

Bestel

Boek: Henk Claasen boek – ALS-trilogie 1 Eerzucht

9789087881795-henk-claasen-als-trilogie-1-eerzucht-178

Een bizar ongeluk in de nacht roept vragen op. Een verdachte is al snel in beeld, maar de motieven en de bewijzen blijken lastiger te vinden. Inspecteur Manten doet het onderzoek, bijgestaan door Victor Vergouwen, een zieke oud-collega. Hoe verder hij komt met het onderzoek, hoe groter het web van duistere praktijken blijkt te zijn. Een web waar je beter niet te diep in vast kunt raken…Net als de eerste trilogie (Vlijmscherp, Anagram en Afrekening) speelt ook dit boek zich af rond Nijkerk en Amersfoort, maar het plot heeft een landelijke dekking.Henk CLAASEN, Amsterdam 1947, studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap. Als leraar Nederlands en conrector was hij verbonden aan verschillende scholen in de regio Amersfoort. In 2006 werd hij getroffen door de spierziekte ALS. Sindsdien houdt hij zich bezig met schrijven.Van elk verkocht exemplaar van de eerste druk zal 1 euro worden afgedragen aan de Stichting ALS Nederland.

ISBN: 9789087881795

Prijs: €17,95 bij Boek-plus.nl

Bestel

Boek: Henk Claasen boek – ALS-trilogie Deel 1 Vlijmscherp

9789087881467-henk-claasen-als-trilogie-deel-1-vlijmscherp-178

Op een afgelegen fietspad vindt op lugubere wijze een aanslag plaats op Max Weiland, conrector aan een middelbare school. Een uit de hand gelopen kwajongensstreek of een zorgvuldig geregisseerde misdaad? Inspecteur Victor Vergouwen formeert een rechercheteam dat ontdekt dat er heel wat verborgen gaat onder het ogenschijnlijk rimpelloze oppervlak van het Amersfoortse schoolleven.

Henk CLAASEN, Amsterdam 1947, studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap. Als leraar Nederlands en conrector was hij verbonden aan verschillende scholen in de regio Amersfoort. In 2006 werd hij getroffen door de spierziekte ALS. Sindsdien houdt hij zich bezig met schrijven.

Recensie door Marian Verstappen-Naus van NBD

“Een aanwinst voor het Nederlandstalige misdaadgenre.”

ISBN: 9789087881467

Prijs: €14.95 bij Boek-plus.nl

Bestel

Boek: Als-Trilogie – 3 Afrekening

9200000002151905

Als in Zeist door een krachtige explosie een tankstation wordt opgeblazen, is men al snel geneigd te denken aan een politiek geïnspireerde aanslag. Tot er een oude bekende opduikt. Zelfs de lichamelijk gehandicapte Vergouwen dreigt het slachtoffer te worden van deze niets ontziende crimineel.
Afrekening is als derde deel van de ALS-trilogie het vervolg op Anagram, dat in september 2011 verscheen. Vlijmscherp, het eerste deel, beleeft inmiddels de tweede druk.

ISBN: 9087881657

Prijs: €15,95 bij Bol.com

Bestel

Boek: The mind is a muscle

92000000022747771-229x300

Begin 2010 werd bij Huub van der Put, documentair fotograaf, geconstateerd dat hij leed aan de spierziekte ALS. Amyotrofe Laterale Sclerose is een ongeneeslijke ziekte met een razendsnel verloop, de levensverwachting is anderhalf tot drie jaar. Huub van der Put besloot direct om het ziekteproces en de ingreep daarvan op het leven van zijn gezin in beeld vast te leggen. Tegelijk vroeg hij 26 bekende collega’s om hem te fotograferen en daarmee hun visie te geven op wat er met hem, zijn leven en zijn gezin is gebeurd. Het resultaat is een adembenemend dubbelproject,The Mind is a Muscle, bestaande uit het intieme fotodagboek van het ziekteverloop, vastgelegd door Huub van der Put zelf, zijn vrouw Marije en hun zoon Sal, en het commentaar op dat proces van 26 fotografen.

 ISBN: 9491403036

Prijs: €34,95 bij Bol.com

Bestel

Bestel nu het boek ‘wat ALS…’

 

49mensenmetals

In dit boek komen 49 mensen met ALS aan het woord. Ze staan op de foto met datgene wat hen het meest dierbaar is. Op indrukwekkende wijze vertellen zij over hun ziekte, de impact op hun familie en hun manier om ermee om te gaan. De opbrengsten van het boek gaan naar Stichting ALS Nederland en zullen worden gebruikt om verder onderzoek te doen naar de oorzaak en behandeling van ALS.

Help ons ALS de wereld uit te krijgen!

Prijs: €29,95 (inclusief verzendkosten)

Op dit moment is dit boek niet meer leverbaar