‘Verspil de dag van vandaag niet’. Het is een van de wijsheden die PLS-patiënt Aad Ottervanger andere PLS-, ALS- en PSMA-patiënten wil meegeven. Bij Aad is het glas niet half, maar helemaal vol. Een rasechte positivo met een enorme drive om een grote bijdrage te leveren aan de strijd tegen ALS.

“Tsja, wat doet het met je als je te horen krijgt dat je snel dood kunt gaan?”, opent Aad. Toen hij in 2007 de diagnose PLS kreeg, stond de wereld op z’n kop. Samen met zijn vrouw Joke moest hij dit nieuws een plekje geven: “Je gaat samen nadenken, wat kunnen we doen? En: hoe ver ga je denken?” Maar Aad zou Aad niet zijn als hij bij de pakken neer ging zitten. Met zijn optimistische kijk op het leven ging hij op zoek naar wat er wel kan.

Kleinkinderen als medicijn

In de 12 jaar dat Aad leeft met PLS zijn vele verdrietige, maar ook mooie momenten de revue gepasseerd. Aad: “Er zijn vele mooie momenten geweest, maar de belangrijkste waren de geboortes van kleindochter Roos en kleinzoon Binck, inmiddels 11 en 9 jaar oud. Dat zijn mijn medicijnen.” Maar op een goede twee plek staat de eerste keer dat hij de top van de Mont Ventoux bereikte tijdens de Tour du ALS: “Dit heb ik op handkracht gedaan, samen met mijn fijne team. En dan die geweldige mensenmassa op de top om je binnen te halen. Dat was, evenals de geboorte van mijn kleinkinderen, een tranentrekker.”

Leven alsof het erbij hoort

“Ik heb nooit gedacht ‘waarom ik?’. Daar gaat het namelijk niet mee weg”, zo vertelt Aad. Wat hem wel heeft geholpen? “Leven alsof het erbij hoort. Ik ben niet ziek, ik heb alleen een beperking”, zo vult hij aan. Die positieve levensinstelling helpt Aad verder. Hij kijkt niet naar het verleden en niet naar de toekomst. Iets wat hem naar eigen zeggen veel rust geeft en wat hij graag aan andere patiënten zou meegeven. “Leef in het nu”, zo adviseert hij. “Je kunt best iets plannen voor een later moment, maar verspil de dag van vandaag niet.”

Aad Ottervanger
PLS-patiënt
“Er zijn vele mooie momenten geweest, maar de belangrijkste waren de geboortes van kleindochter Roos en kleinzoon Binck, inmiddels 11 en 9 jaar oud. Dat zijn mijn medicijnen.”
Ten strijde tegen ALS

Via een nichtje kwam Aad in contact met Ineke Zaal van Stichting ALS Nederland. Het is Ineke die hem motiveerde zich in te gaan zetten voor de strijd tegen ALS, iets waar hij haar nog altijd dankbaar voor is. En Aad is met recht een strijder in het gevecht tegen deze genadeloze ziekte. Een hoofd vol ideeën, gecombineerd met de juiste contacten hebben hem al ver gebracht. Naast zijn deelname aan de Tour du ALS (volgend jaar moet alweer de vijfde keer worden), stelde hij zijn bus beschikbaar als rijdend reclamezuil.

Rijdende reclame

Aad: “Je denkt na over het leveren van een bijdrage en ineens heb je een ingeving: laten we onze bus gebruiken om er, tegen betaling, reclame van bedrijven op te zetten!” Via connecties op de sportschool, waar Aad wekelijks traint, kreeg hij het voor elkaar. Hij vond een reclamebureau dat hem kosteloos wilde helpen bij de bedrukking en werd in contact gebracht met bedrijven die wel interesse hadden in deze rijdende reclame. Het bleek een prachtige en effectieve manier om geld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland.

Een lege fles voor ALS

Dat Aad niet stil zit moge duidelijk zijn. Zo ontstond in 2018 samen met vriend Vincent Otto het idee om supermarktketen Dirk van den Broek te strikken voor reclame op de bus. Zonder succes helaas, maar Aad en Vincent hielden het contact warm. Vincent wist dat er bij Dirk jaarlijks diverse acties liepen en gooide een visje uit bij vriend Martin, een van de directieleden bij Dirk. Aad: “In augustus 2019 kwam Martin bij me langs met goed nieuws: het was voor 90% zeker dat er een actie zou worden gestart voor Stichting ALS Nederland. Ik was dolgelukkig.”

Statiegeldbonnen t.w.v. 40.000 euro

En zo kwam het dat afgelopen april de statiegeldactie startte in alle 124 vestigingen van Dirk. “Helaas heb ik door de corona-uitbraak de kick-off van de actie niet kunnen doen”, zo zegt Aad. Maar vandaag, op zijn trouwdag, heeft hij samen met Gorrit-Jan, directeur van Stichting ALS Nederland, wél de cheque in ontvangst mogen nemen. Eén waar een bedrag van maar liefst €40.000 (!) op prijkte, een uiterst succesvolle actie! “Ik wil alle klanten die hun statiegeldbonnen hebben gedoneerd enorm bedanken”, aldus Aad.

Interview: Brenda van Veen, foto: eigen gebruik 

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.