5 augustus 2014

Meer onafhankelijkheid voor ALS patiënt

Eindhoven, Amsterdam, 5 augustus 2014 – Koninklijke Philips en Accenture hebben proof of concept software ontwikkeld die patiënten met ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose of Lou Gehrig’s disease) en andere neurodegeneratieve aandoeningen meer onafhankelijkheid zou kunnen bieden.

Naar schatting leven momenteel wereldwijd zo’n 400.000 mensen met ALS, waarvan ongeveer 1500 in Nederland. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel. Hierdoor sterven de zenuwcellen in het ruggenmerk en de hersenen langzaam af en vermindert geleidelijk de controle over de spieren. Patiënten kunnen in een later stadium van de ziekte volledig verlamd raken, terwijl ze wel hun volledige hersenfunctie behouden.

“Dit concept onderstreept hoe snel mensen, apparatuur, data en technologie buiten de muren van het ziekenhuis kunnen samenkomen. Dit kan er aan bijdragen dat de kwaliteit van leven voor patiënten, ongeacht het stadium van hun ziekte, in potentie geholpen wordt te verbeteren”, zegt Jeroen Tas, CEO van Healthcare Informatics Solutions and Service bij Philips. “Philips werkt nauw samen met innovatieve technologiepartners zoals Accenture om nieuwe wearable- en sensoroplossingen te ontwikkelen die het leven van mensen kunnen veranderen en een gezondere toekomst kunnen creëren.”

Hoe het werkt

Wanneer een wearable display en de Emotiv Insight Brainware die EEG hersengolven registreert, zijn verbonden met een tablet, zijn ALS patiënten in staat om met hersencommando’s Philips producten te besturen. Die producten betreffen Philips Lifeline Medical Alert Service, Philips SmartTV (met TP Vision), and Philips HUE personal wireless Lighting. Via de tablet kunnen de producten ook worden bestuurd door oog- en stemcommando’s te gebruiken. Op die manier zouden patiënten voorgeconfigureerde boodschappen kunnen communiceren, om medische assistentie kunnen vragen en een televisie of verlichting kunnen bedienen. Accenture en Philips hebben de software ontwikkeld die zorgt voor de integratie en interactie tussen deze verschillende technologieën.

De proof of concept applicatie laat zien hoe bestaande technologie kan worden toegepast ten behoeve van de levenskwaliteit van ALS patiënten. Wanneer patiënten de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze de Philips productsuite in hun thuisomgeving met behulp van hun hersenen toch effectief bedienen. Met de Emotiv technologie kunnen sensoren in de headset elektrische hersensignalen opvangen en de gedachten, gevoelens en gezichtsuitdrukkingen van gebruikers identificeren. De draagbare display zorgt voor visuele feedback aan de gebruiker die de patiënt in staat stelt door het applicatiemenu te navigeren.

De Accenture Technology Labs in San Jose, Californië ontwikkelde in samenwerking met het Philips Digital Accelerator Lab in Nederland, de software die de verbinding maakt en interacteert met de Emotiv Insight Brainware en de wearable display. Fjord, een design adviesbureau dat Accenture een jaar geleden overnam, ontwierp de gebruikersinterface van de display.

“Deze proof of concept maakt de potentie van draagbare technologie op een krachtige, nieuwe manier duidelijk. Met behulp van digitale innovatie kunnen mensen met ernstige ziekten en mobiliteitsbeperkingen een stukje controle op hun leven terug pakken”, aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer bij Accenture. “Door samenwerkingen zoals deze willen we het leven van mensen met gezondheidsproblemen helpen verbeteren.”

“Het is onze missie om mensen met ALS een completer leven te laten leiden. We zijn zeer enthousiast over de potentie van dit concept omdat het mensen met ALS meer onafhankelijkheid en levenskwaliteit kan bieden. Zeker nu er nog intensief gewerkt wordt aan een effectieve behandeling”, zegt Ineke Zaal, woordvoerder van Stichting ALS Nederland.

Bezoek voor meer informatie over de proof of concept applicatie voor het besturen van Philips

connected technologieen met behulp van hersencommando’s: http://www.philips.com/braincommand

En neem deel aan de LinkedIn conversatie met Philips Innovations in Health Group.