10 oktober 2018

Met gekweekte minispiertjes van patiënt komt medicijn tegen ALS dichterbij

In de Volkskrant deze week aandacht voor onderzoekers die erin geslaagd zijn om in het lab minispiertjes van een ALS-patiënt te kweken. De vondst maakt het makkelijker om op maat gemaakte geneesmiddelen te testen. Twee kandidaat-medicijnen laten alvast positieve resultaten zien.

De ‘spiertjes-op-een-chip’ zijn een interessante eerste stap op weg naar behandelingen van ALS die op individuele patiënten toegesneden zijn, zegt hoogleraar experimentele neurologie Leonard van den Berg (UMC Utrecht, niet bij het onderzoek betrokken) in een telefonische reactie.

Neuroloog Van den Berg wil wel nadrukkelijk waken voor overhaaste conclusies. ‘De effecten van de stoffen die de onderzoekers testten, moet je met een korreltje zout nemen. Die moeten eerst uitgebreid bij proefpersonen getest worden.’ Bovendien moet eerst nog maar aangetoond worden dat de labspiertjes ook echt beter werken dan bestaande methodes, benadrukt hij. ‘Dit is een eerste stap. Het is zoals we het graag willen, maar het moet echt nog verder doorontwikkeld worden voordat patiënten er baat bij hebben.’

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl.