25 februari 2016

Na je dood hangt je foto door de hele stad: hoe is dat voor de familie?

Ze hangen sinds deze week weer door heel het land. De campagneposters met een portret van een recent overleden ALS-patiënt. De poster toont onder andere het gezicht van Oscar Wagner die de kijker vraagt zijn strijd tegen de slopende spierziekte voort te zetten. Want hoewel de bekendheid van de ziekte inmiddels is toegenomen, is er nog altijd geen medicijn. In 2011 was er eerder al een confronterende actie. Ook de met de organisch ontstane Icebucket Challange werd ALS breed onder de aandacht gebracht.

Oscar is twee maanden geleden overleden. Astrid de zus van Oscar zit aan tafel bij Eva Jinek. Ook al leek haar in eerste instantie de campagne te heftig, nu is ze trots op hem. Met een groep vrienden is ze een selfie-actie gestart. De poster van Oscar met daarvoor een selfie. Astrid vertelt verder over de verloop van de ziekte bij Oscar. Hoe hij van een pittige man, recht voor zijn raap, langzaam veranderde in iemand die volledig hulpbehoevend werd en niks meer zeggen kon. Hij moeilijk dat voor hem was.

Petra van Alphen heeft ook ALS. Zij was, voordat de ziekte zich manifesteerde, een actieve vrouw,altijd onderweg. Ineens begon Petra te struikelen. Kon niet makkelijk meer opstaan. Toen ze hoorde dat ze ALS had, nam ze direct contact op met Stichting ALS. Ze wilde zich inzetten. “Het blijft heftig”, maar Petra is blij dat ze door mee te doen aan de actie, een steentje kan bijdragen. Enige voorwaarde die ze stelde was, “Ik wil niet in bushokjes hangen in de plek waar ik woon.”

Bekijk het fragment hier.

Oscar bij Jinek

Bron: KRO NCRV Jinek