Project TryMe

als-centrum-logo

Project TryMe versnelt de zoektocht naar behandelingen voor ALS

ALS-patiënten hebben geen tijd te verliezen. Veel patiënten willen meedoen aan onderzoek naar nieuwe behandelingen en uiteindelijk geneesmiddelen. Op dit moment kunnen maar 2% van de ALS-patiënten in Nederland deelnemen aan een klinische trial (onderzoek), omdat het budget beperkt is. Met Project TryMe willen we het voor 25% van de ALS-patiënten mogelijk maken om deel te nemen aan een trial.

Project TryMe

In project TryMe werken we verder met de ALS-genen die zijn ontdekt in Project MinE. Een mutatie (afwijking) op een ALS-gen geeft een verhoogd risico op ALS.

Voor verschillende ALS-genen bekijken we wat er door de afwijking in het gen misgaat. Onze onderzoekers herprogrammeren cellen uit het bloed van ALS-patiënten tot stamcellen en laten deze uitgroeien tot zenuwcellen. We bekijken dan wat er mis gaat in de zenuwcellen. Vervolgens zoeken we naar experimentele behandelingen die hierop kunnen ingrijpen.

Tegelijkertijd maken we het onderzoek naar experimentele behandelingen efficiënter. We delen ALS-patiënten op in groepen op basis van hun ALS-gen. Zo kunnen we veel preciezer zien welke behandeling voor welke patiënten werkt.

Ook houden patiënten hun klachten bij in een eHealth dagboek en dragen ze wearables, kleine apparaatjes die je altijd bij je draagt en je beweging, hartslag of ademhaling meten. Met deze eHealth dagboekjes en wearables kunnen we veel meer data verzamelen over het ziekteverloop. Zo ontdekken de onderzoekers sneller welke behandelingen ALS afremmen.

Prof. dr. Jeroen Pasterkamp over project TryMe:

Update november 2018: TryMe gaat internationaal!

Update juni 2018: Versnellen van medicijnonderzoek naar ALS met de Actigraph

Update januari 2018: Project TryMe zoekt behandelingen-op-maat voor ALS

Update december 2017: Nieuwe methoden voor medicijnonderzoek

Update november 2017: Sneller en beter ALS medicijnonderzoek met bloedtest

Update oktober 2017: Eerste ontwikkeling richting behandeling-op-maat voor ALS

Update januari 2017: Posterprijs voor Ruben van Eijk voor nieuwe methode van trial design

Update december 2016: Innovatieve onderzoeksmetingen met een activiteitenmeter

Lees de folder van project TryMe

www.projecttryme.eu

[projectnr. 2016-49]
Looptijd
2 jaar (2016 - 2018)
Begroting
€ 450.810,-