16 februari 2015

Oscars: The Theory of Everything

theory_of_everything_ver3.1

“However bad life may seem, where there is life there is hope.”

– Stephen Hawking

Op zondag 22 februari worden de Oscars uitgereikt. Onder de genomineerden is ook de film “The Theory of Everything” over het leven van Stephen Hawkins. Acteur Eddy Redmayne sleepte voor zijn rol al een Golden Globe, een Actors Guild Award en een Bafta in de wacht. Zou de film ook nu weer in de prijzen vallen?

De film vertelt het verhaal over Stephen Hawking, natuurkundige en beroemd vanwege zijn theorie over het ontstaan van het universum – die hij overigens later ook weer ontkrachtte. Tijdens zijn studie op Cambridge wordt Hawkings verliefd op Jane. Niet kort daarna krijgt hij de diagnose ALS. Ondanks een korte levensverwachting van 2 tot 5 jaar is Stephen Hawkings inmiddels 71 jaar oud. Een wetenschappelijk wonder dat tot op heden onverklaard blijft.

MND ofwel ALS

Motor Neurone Disease (MND) is de verzamelnaam voor spierziekten die de zenuwcellen aantasten. Deze zenuwcellen sturen de spieren aan, maar sterven langzamerhand af. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), Progressieve Spinale Musculaire Atrofie (PSMA) en Primaire Laterale Sclerosis (PLS) zijn spierziekten die onder MND vallen. Hoewel MND de verzamelnaam voor deze ziektebeelden is, wordt ALS het meeste gebruikt in de volksmond.

Ga door met mijn strijd

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) was tot voor kort een onbekende ziekte. Door inzet van de campagnes “Ik ben inmiddels overleden” en “Ga door met mijn strijd” staat ALS in Nederland op de kaart. De naamsbekendheid steeg van 20% in 2011 naar ruim 90% begin 2014.

Wat is ALS

ALS is een dodelijke zenuw- spierziekte en komt in Nederland bij 1500 personen voor. Jaarlijks komen er helaas 500 patiënten bij en overlijden er 500 personen aan de gevolgen van deze ziekte. De oorzaak van ALS is onbekend en een geneesmiddel is niet voorhanden. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose – is er voor deze 1500 patiënten nog niet. Er is maar één manier om ALS de wereld uit te helpen: wetenschappelijk onderzoek. Stichting ALS Nederland werft fondsen voor onderzoek naar de oorzaak van ALS en heeft een duidelijke focus op de kwaliteit van leven en zorg van de ALS-patiënt. Er is immers nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig om een oorzaak en vervolgens een behandeling te kunnen vinden voor deze genadeloze ziekte.

ALS Nederland

Stichting ALS Nederland is in 2005 opgericht uit een fusie van drie organisaties: Stichting ALS Onderzoeksfonds, Stichting Valscherm en de Stichting ALS Centrum Nederland. Stichting ALS Nederland stelt zich de volgende doelen: het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, de verbetering van de kwaliteit van zorg en leven van de ALS patiënten en tot slot het creëren van meer bekendheid en begrip van ALS. ALS moet de wereld uit!

VECHT MEE TEGEN EEN GENADELOZE ZIEKTE!

Doneer