12 oktober 2018

Samen voor nog betere zorg

Op vrijdag 28 september 2018 kwamen 336 zorgverleners bijeen voor het ALS Congres 2018. Dit is hét congres voor alle zorgverleners van patiënten met ALS, PSMA en PLS. Het doel van deze bijeenkomst was duidelijk: samen voor nóg betere zorg. Esther Kruitwagen, revalidatiearts van het ALS Centrum, opende de dag.

Plenaire lezingen
Er waren die dag zowel plenaire lezingen als interactieve workshops . De plenaire lezingen gingen onder andere over samenwerken, delen en innoveren in de het ALS Zorgnetwerk, over palliatieve zorg en over de ondersteuning voor naasten en mantelzorgers. Ook waren er lezingen over wat er veranderd is in de richtlijnen voor fysiotherapie, ergotherapie en logopedie bij ALS alsmede over chronische beademing bij ALS. Uiteraard werd ook besproken hoe de onderzoeken naar experimentele middelen ervoor staan.

Voor ieder wat wils
Er waren diverse informatieve en interactieve workshops om aan deel te nemen. Er waren workshops over FTD, mondverzorging, mantelzorgers en de ALS-FRS maar ook over bijvoorbeeld hulpmiddelen WMO, praten over seksualiteit en thuiszorg. Daarnaast kon er geoefend worden met spirometrie en airstacken. Tevens was er een informatiemarkt met 11 stands van sponsoren en 7 stands van belangenverenigingen. Ook waren er diverse posters over wetenschappelijk onderzoeken.

Voor een uitgebreid verslag van het ALS Congres en de beschikbare presentaties, klik hier.