14 maart 2018

Stephen Hawking overleden

De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking (1942) is woensdag 14 maart 2018 overleden. Hij werd 76 jaar oud. De Britse astrofysicus kreeg de diagnose ALS in 1963 toen hij slechts 21 jaar oud was.

Zijn dood werd bekendgemaakt door zijn kinderen, Lucy, Robert en Tim. “We zijn diepbedroefd dat onze geliefde vader vandaag is overleden. Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man, wiens werk en nalatenschap vele jaren zullen voortleven. Zijn moed en volharding en zijn genialiteit en humor inspireerden mensen over de hele wereld.”
Stephen Hawking wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Hij werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hij ontdekte daar een straling die naar hem vernoemd werd. Hij schreef diverse boeken en werd wereldwijd erkend en geroemd voor  zijn werk, waarmee hij miljoenen wist te interesseren in ingewikkelde natuurkundige materie.

De combinatie van Hawkings theorieën met zijn ziekte en beperkingen maakte van hem een icoon: de briljante geest in een verlamd lichaam. Na een longontsteking in 1985 raakte Hawking ook zijn stem kwijt. Sindsdien communiceerde hij via een spraakprogramma. Met zijn ogen selecteerde hij woorden, die door de computer werden uitgesproken. Hiermee kon hij slechts 15 woorden per minuut produceren, wat soms tot frustraties leidde. Dat doet aan zijn wetenschappelijke verdiensten echter niets af. De spraakcomputer stelde hem ook in staat colleges te geven. Hij kon zijn college voorbereiden, opslaan en dan zin voor zin naar zijn spraakcomputer sturen.

In 2014 verscheen over het leven van Stephen Hawking de film The Theory Of Everything.
Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire Amerikaanse comedyserie The Big Bang Theory.

Voor ALS is nog geen oplossing. Doneer daarom voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte en draag bij aan onze belangrijke missie: ALS de wereld uit!