Domotica

Met je stem het koffiezetapparaat aanzetten, de gordijnen openen en de verwarming aanzetten; een scène uit Star Trek? Zeker niet. En er kan nog veel meer tegenwoordig. Makkelijker dan je denkt.

Eenvoudig beginnen
Arthur de Grund, fysiotherapeut bij revalidatiecentrum Basalt: “De mogelijkheden op het gebied van stem gestuurde apparaten zijn zeer groot. Er is veel informatie op internet te vinden. Juist daardoor is de drempel voor veel patiënten om ermee te beginnen hoog.” Basalt helpt haar patiënten om te starten met een eenvoudig en goedkoop pakket: de bediening van verlichting. Eenmaal daar aan gewend, is een tweede stap naar een uitbreiding makkelijker gezet.

Huis van de Toekomst
Om patiënten te laten kennismaken met slimme technologie heeft Basalt een woonkamer met domotica ingericht: het zogenaamde ‘Huis van de Toekomst’. De toekomst die al tegenwoordige tijd is, zou je kunnen zeggen. Veel apparaten in de woonkamer kunnen worden bediend met een zogenaamde ‘slimme speaker’. De slimme speaker ziet er uit als een gewone speaker met als enige verschil dat er niet alleen geluid úit komt, maar ook geluid ‘ín gaat’. Het commando dat je met je stem uitspreekt, pikt de speaker op waarna hij een signaal stuurt naar de apparaten zoals de lampen, de thermostaat, de gordijnen enz. Die apparaten moeten dan wel ‘slimme apparaten’ zijn.

Vertaling naar de praktijk
Elmer Tiebacx, fysiotherapeut en adviseur Innovation, Quality + Research bij Basalt, legt uit dat er drie vormen van domotica zijn binnen de revalidatie: de omgevingsbesturing (bijv. lampen aan en uit zetten), fysieke ondersteuning (bijv. bij typen) en cognitieve ondersteuning (bijv. herinnering voor het nemen van medicatie). De behoeftes zijn per patiënt verschillend. “Als therapeut maak je een vertaling van de situatie van de patiënt naar de techniek die hem of haar kan ondersteunen. In het Huis van de Toekomst kun je hier met de patiënt mee oefenen. Zodoende is het een extra therapieplek.”

Lexie
Werner Bakker is PLS-patiënt. Zijn gezondheidssituatie werpt steeds meer drempels op maar hij heeft geen last van de technologie-drempel die veel anderen wel hebben. “Het is echt vrij simpel en je hebt er veel gemak van”, vertelt hij in de woonkamer van zijn huis. Werner kreeg in 2013 de diagnose PLS. Hij woont alleen, is rolstoelafhankelijk en de laatste tijd gaat zijn handfunctie merkbaar achteruit. Zelf heeft hij een Engelstalige slimme speaker, genaamd ‘Alexa’.

“Alexa!”, roept hij de speaker tot de orde, “Turn on kitchen”, en daar flipt de lamp in de keuken aan. “Alexa! Play rock music”. De schorre stem van Bruce Springsteen vult de kamer. Werner vertelt honderduit over wat er allemaal kan met domotica. Gordijnen dichtdoen, je keukenwekker zetten, stofzuigen, de deur openen, noem maar op. Terwijl hij vertelt, springt kat Lexie op de bank en vleit zich neer om door het bezoek geaaid te worden. Werner: “Door mijn slimme speaker heb ik meer vrijheid. Nu kan ik, nadat de verzorger is weggegaan, nog tv kijken. Als ik wil slapen, kan ik de tv zelf uitzetten met de slimme speaker. Door dit hulpmiddel kan ik hier langer blijven wonen. Ik zou tegen mensen in mijn situatie willen zeggen: gewoon beginnen. Niet bang zijn. Het is niet duur en niet moeilijk.” Kat Lexie is van het geaai een beetje geprikkeld geraakt en zet haar tanden in de hand van het bezoek. “Lexie!” Helaas luistert Lexie niet zo goed als Alexa.

Interview 2019

Meer informatie over hulpmiddelen vind je hier. Om je een voorstelling te maken van wat er thuis allemaal mogelijk is, kun je ook kijkje nemen in het virtuele huis van ThuisALSThuis.