Henk Brandsma

Henk Brandsma werd in 2011 gediagnosticeerd met de ziekte ALS. Zijn wereld stond plotseling op z’n kop, maar zijn positieve instelling helpt hem met de ziekte om te gaan. Hij is hierdoor voor veel medepatiënten een voorbeeld. ALS-patiënten moeten, ten gevolge van de ziekte, steeds meer inleveren. Zij worden steeds afhankelijker van anderen, en stukje bij beetje valt hun zelfstandigheid weg.

Bij Henk is één van de dingen die hij heeft moeten opgeven zijn voorzitterschap bij EHBO Joure. Na zich 25 jaar te hebben ingezet voor deze organisatie, zorgden de gevolgen van ALS ervoor dat hij moest stoppen. Maar zijn jarenlange belangeloze inspanningen verdienden volgens goede (jeugd)vriend Fokke een speciale beloning. Hij droeg Henk voor, voor een Koninklijke onderscheiding.

Fokke: “Van de Friese Ballonfeesten, een boerenbruiloft tot vele zomerse en winterse markten in Joure, Henk regelde overal de EHBO bezetting voor. Een dagtaak soms omdat het coördineren en inzetten van vrijwilligers veel tijd en moeite kost.  Ondanks zijn ziekte bleef hij doorzetten, maar de beperkingen begonnen helaas zijn tol te eisen. Henk is een waardig voorbeeld voor velen door de manier waarop hij steeds zichzelf blijft en spreekt over zijn gevecht tegen deze ziekte. “

Op 16 november ontving Henk een lintje.

Henk: “Op deze normale donderdag stond ’s avonds om half 8 de EHBO-ledenvergadering op de planning. Na het treffen van voorbereidingen eerder die dag en het doornemen van zaken met het bestuur, startte de vergadering. Deze verliep echter anders dan verwacht. Halverwege nam een collega de leiding, sloeg een paar agendapunten over en ging door naar punt 7: het uitdelen van lustrumspelden. Terwijl ik zat te balen dat de planning omgegooid werd kwam de burgemeester binnen en vervolgens mijn familie. De burgemeester startte zijn toespraak algemeen, maar focuste zich later alleen op mij. Ik schoot vol, het zal toch niet waar zijn… Dat was het wel! Na de toespraak spelde de burgemeester mij een lintje op!”