Wiesje Sybesma-Theelen

(1939 – 2013)

Wat op het droge niet meer zelfstandig lukt, maar in het water wel mogelijk is.

Hallo Allemaal,

Ik ben Wiesje Sybesma-Theelen, ALS patiënt. Mijn diagnose is vastgesteld in december 2010,
na een half jaar van klachten. Op dit moment ben ik rolstoel gebonden en heb ik spierspanningen in mijn handen waardoor ik deze niet meer volledig kan gebruiken. Om een stukje ontspanning te creëren ben ik sinds kort begonnen met hydrotherapie. Daar heb ik een geweldige ervaring gehad die ik heel graag met jullie wil delen.
We begonnen de hydrotherapie met lopen in het water. Wat mij op het droge niet meer zelfstandig lukt maar in het water wel mogelijk is, namelijk om het zwembad al lopende in de breedte over te steken. Hilariteit, hoe kan dit nou!! Geweldig!! Ik heb er mee kunnen lachen maar mijn andere emoties ook kunnen uiten.
Daarna werd ik door mijn Fysiotherapeut Louk gevraagd om mee te doen aan een ‘Watsu’ sessie. Ik sta overal voor open dus waarom niet! En dat… dat is dé ervaring die ik graag met u wil delen.

Spanning zat in mijn lijf, waardoor het moeilijk was om mij totaal over te geven.

Het begon spannend, er werd mij gevraagd achterover te gaan liggen op het water. Louk ondersteunde mij maar toch was het spannend of ik niet kopje onderging. Die spanning zat in mijn lijf waardoor het moeilijk was om mij totaal over te geven. Maar dat veranderde heel snel door de bewegingen die ik in het water maakte, ondersteund door Louk. Je denkt nergens meer aan, je ondergaat een geweldige sensatie. Er gebeurt iets met je lichaam waardoor je geen sturing hebt maar je hebt het gevoel dat je als een vogel door de lucht zweeft en duikt.
Je beweegt zonder inspanning, het gaat allemaal zo automatisch en ontspannen. Alles is zo rustig, je gaat er helemaal in op. Voor je het weet ben je totaal in rusttoestand… Heerlijk!!

Je hebt het gevoel dat je als een vogel door de lucht zweeft en duikt.

Toen ik ontwaakte uit mijn ‘diepe rust’ voelde ik me totaal ontspannen net alsof het onmogelijke was gebeurd. Niet onder woorden te brengen wat voor een ‘hemels’ gevoel mij dit gaf.
Ik verlangde meteen weer naar een volgende sessie. Dit is echt voor iedereen aan te raden om zelf te ervaren wat water en Watsu voor je lichaam en geest kunnen betekenen. Voor verdere informatie wil ik u verwijzen naar www.watsu.nl.

Wiesje Sybesma-Theelen
Dit verhaal is door Wiesje Sybesma-Theelen zelf geschreven vanuit haar persoonlijke ervaring en beleving.