Vrije tijd en vakanties

ALS-patiënten hebben bijna altijd extra zorg nodig. Niet alleen thuis, maar ook buiten de deur. Dit kan ook normale zaken zoals een dagje of een weekendje weg belemmeren. Daarnaast kan het plannen van een vakantie erg lastig zijn omdat er met veel aspecten rekening moet worden gehouden. Vanuit Stichting ALS Nederland willen we je hierover graag van informatie voorzien, daarom hebben wij een aantal ondersteunende organisaties op een rij gezet.

– Stichting ALS op de weg

Stichting ALS op de weg voorziet in praktische hulpmiddelen voor ALS-, PSMA- en PLS-patiënten om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Zo stellen zij een vakantie rolstoelbus ter beschikking. Perfect voor een dag erop uit of natuurlijk voor een vakantie.

Stichting on Wheels zet zich al sinds 1997 in voor kinderen, volwassenen en ouderen met een (ernstige) beperking, zoals de ziekte van Duchenne. Zij bieden deze kinderen en hun ouders,  maar ook volwassenen of ouderen, het ongebonden vakantiegevoel of een onbezorgd dagje uit! Dat maken zij mogelijk door de verhuur van aangepaste vervoer- en kampeermiddelen, chalets en de organisatie van leuke activiteiten.

– Stichting Ambulance Wens

Stichting Ambulance Wens Nederland vervult dagelijks gratis laatste wensen van terminale patiënten die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. Hiervoor hebben zij speciaal aangepaste ambulances.

– Stichting Vaarwens

Stichting Vaarwens verzorgt gratis boottochten voor mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte.

– Stichting Buddies

Stichting Buddies biedt ondersteuning aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Daarnaast bieden zij een kosteloos programma aan om laatste wensen uit te voeren.

Reisorganisaties

A Vakanties

Op de website van A Vakanties kunt u meer dan 500 aangepaste vakantiewoningen vinden. Er worden woningen verhuurd in Nederland, België, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Eelke Droomt

Op de website van Eelke Droomt geeft Eelke, zelf rolstoelafhankelijk, tips over vakantieadressen waar zij in sommige gevallen ook zelf op vakantie is geweest.

Jann Verzorgt

Jann Verzorgt maakt een onbezorgde vakantie mogelijk voor mensen die van zorg afhankelijk zijn.

Villapark Eureka

Villapark Eureka heeft diverse zorgvilla’s tot zijn beschikking om mindervaliden en fijne vakantie te bezorgen.

Middelpunt (België)

Middelpunt voorziet vakantiegangers van een volledig aangepaste omgeving en dag en nacht gespecialiseerde zorg waar nodig.

MundoRado Reizen

MundoRado Reizen is een organisatie die reizen organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel.

Prinses Beatrix Spierfonds Vakantiehuizen

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft tien volledig aangepaste vakantiehuizen verspreid over heel Nederland.

RCN Vakantieparken

RCN Vakantieparken bezit diverse vakantiehuizen in Nederland en Frankrijk waaronder bungalows voor mindervaliden.

Zorg- en hulpmiddelen op vakantie

Met de juiste indicatie van Zorg in Natura (ZIN) of een Persoonsgeboden Budget (PGB) is het mogelijk om de zorg en hulpmiddelen die u thuis ontvangt, ook te ontvangen op vakantie in Nederland of het buitenland. Lees meer hierover op de website van Atlas van Zorg en Vakantie.