Vrije tijd en vakanties

ALS-patiënten hebben bijna altijd te maken met lichamelijke beperkingen of extra zorg. Niet alleen thuis, maar ook buiten de deur. Dat kan een dagje uit of vakantie lastig maken. Gelukkig is er ook veel wél mogelijk, en zijn er zelfs gespecialiseerde reisorganisaties.

Aangepast vervoer en mogelijkheden voor uitstapjes
Stichting Ambulance Wens maakt het met speciaal ambulancevervoer voor terminale patiënten mogelijk om (gratis) hun laatste wensen te vervullen. Bijvoorbeeld een dagje naar het strand, naar iemand die zelf niet mobiel is of naar een plek met een bijzondere herinnering. Stichting Vaarwens verzorgt gratis boottochten voor mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte. Stichting Buddies biedt aan terminale patiënten tijdens speciale ‘Tussen hemel en aarde dagen’ de mogelijkheid om een duo-parachutesprong te maken of een skydive. Tenslotte kun je bij onze samenwerkingspartner Stichting ALS op de weg een aangepaste rolstoelbus huren, ideaal voor een uitstapje met familie of vrienden.

Vakantieparken en -huizen

  • Eelke Droomt: op haar website geeft Eelke, zelf rolstoelafhankelijk, tips over vakantieadressen waar zij (in sommige gevallen) ook zelf op vakantie is geweest.
  • Villapark Eureka biedt ook zorgvilla’s met hulpmiddelen om mindervaliden een fijne vakantie te bezorgen.
  • Het Prinses Beatrix Spierfonds beschikt over vakantiehuizen voor mindervaliden. Deze volledig aangepaste woningen zijn te vinden door het hele land.
  • RCN Vakantieparken heeft diverse aangepaste vakantiehuizen voor mindervaliden in Nederland en Frankrijk.
  • A Vakanties biedt ook rolstoelvriendelijke en aangepaste vakantiehuizen en groepsaccommodaties aan in Nederland en het buitenland.

TIP: Kijk ook op de website van patiëntenvereniging ALS Patiënts Connected voor vakantiemogelijkheden en dagjes uit.

Gespecialiseerde reisorganisaties

  • MundoRado Reizen organiseert reizen naar plekken op de hele wereld voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel.
  • Hotel Middelpunt in Middelkerke (België) voorziet vakantiegangers van een volledig aangepaste omgeving en dag en nacht gespecialiseerde zorg waar nodig.