Behandelteams

Nadat de diagnose gesteld is word je doorverwezen naar een van de ALS-behandelteams bij jou in de buurt. Zij begeleiden, met behulp van medisch specialisten, mensen met ALS bij het omgaan met de gevolgen van de ziekte. De teams zijn onderdeel van een revalidatiecentrum of afdeling revalidatie van een ziekenhuis. Op dit moment zijn er door heel Nederland 40 gespecialiseerde ALS revalidatieteams verspreid.

Behandelaars/teamleden

In het team werken verschillende disciplines/behandelaars samen in een multidisciplinair team. De revalidatiearts coördineert de behandeling en begeleiding, en kan je doorverwijzen wanneer je bijvoorbeeld wilt nadenken over thuisbeademing of een voedingszonde. Naast een revalidatiearts bestaat het team vaak uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog en soms een verpleegkundige. De verpleegkundige kan een belangrijke coördinerende rol hebben in de samenwerking met de thuiszorg. Als er geen verpleegkundige zit in jouw ALS-behandelteam, kan deze coördinatie bijvoorbeeld bij de ergotherapeut of fysiotherapeut liggen. Van belang is dat het ALS-behandelteam samenwerkt met jouw huisarts. De huisarts en het thuiszorgteam kunnen ook altijd contact opnemen met dit behandelteam. Naast de fysiotherapeut in het behandelteam kun je als je wilt ook een eerstelijns fysiotherapeut in de buurt bezoeken.

De revalidatiearts en het ALS-behandelteam beantwoorden graag vragen van patiënten, naasten en behandelaars en zij helpen bij het omgaan met symptomen en aanvragen van hulpmiddelen.
Zie voor verdere informatie de website van het ALS Centrum.
Bekijk hier de kaart van de locaties van de behandelteams.