Behandelteams

Nadat de diagnose ALS, PSMA of PLS is gesteld, word je door de neuroloog doorverwezen naar een van de ALS-behandelteams bij jou in de buurt. Het ALS-behandelteam begeleidt je, samen met medisch specialisten, bij het omgaan met de gevolgen van je ziekte. Daarbij is er ook aandacht voor partners en gezinsleden.

Teams door heel Nederland
De ALS-behandelteams zijn onderdeel van een revalidatiecentrum of revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Er zijn op dit moment zo’n 40 van deze teams door heel Nederland. Een ALS-behandelteam is een multidisciplinair team dat gecoördineerd wordt door de revalidatiearts.

Multidisciplinair team
Naast de revalidatiearts bestaat het team vaak uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog en soms een verpleegkundige. De verpleegkundige kan een belangrijke coördinerende rol hebben in de samenwerking met de thuiszorg.

Samenwerking met de huisarts
Het ALS-behandelteam werkt samen met je huisarts. Als je de diagnose ALS, PSMA of PLS krijgt, wordt je huisarts daarvan op de hoogte gesteld. Je ontvangt ook een patiëntenmap met belangrijke informatie over ALS, PSMA en PLS. Neem deze mee als je voor het eerst een afspraak hebt bij je huisarts, zodat hij of zij weet wat je aan informatie hebt ontvangen. De huisarts en het thuiszorgteam kunnen ook altijd contact opnemen met het behandelteam. Heb je geen patiëntenmap ontvangen? Vraag er dan naar.

Meer informatie lees je op de website van het ALS Centrum.

Heb je de diagnose ALS, PSMA of PLS gekregen? Meld je dan hier aan als patiënt.