Symptomen en diagnose

De spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een dodelijke ziekte waarbij de zenuwcellen die de spieren aansturen aangetast worden. Hierdoor vallen steeds meer spieren uit omdat zij geen prikkels meer ontvangen. Welke symptomen horen daarbij en hoe wordt de diagnose gesteld?

Daan Kamphorst

Nabestaande

Daan was 26 toen hij zijn vader Erik verloor aan ALS. Dat zijn vader altijd zo positief bleef, heeft hem overeind gehouden. "Mijn vader maakte dingen makkelijker. Kin- of oogbesturing vond ik heel heftig, maar hij zag het als een stukje meer vrijheid.”

Symptomen ALS
De eerste verschijnselen zijn vaak nog niet zo duidelijk of ernstig. Patiënten komen doorgaans met vage klachten bij de huisarts, zoals onhandigheid, het minder goed articuleren of moeite krijgen met lopen. Soms merken zij dat ze vaker struikelen, zich verslikken of moeite krijgen met het dichtmaken van knoopjes. De meest voorkomende kenmerken van ALS zijn:

  • zwakker wordende spieren met uitval van armen of benen tot gevolg;
  • stijfheid, spierkramp en vermindering van kracht;
  • moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen;
  • vermindering van spraak en slikvermogen met longontsteking tot gevolg;
  • angst en somberheid;
  • hangen van het hoofd door verminderde werking van de nekspieren;
  • moeilijk ademhalen.

Diagnose ALS
Een diagnose ALS stellen is een moeilijke taak. Het is een zeldzame ziekte en huisartsen en neurologen herkennen de klachten in het begin niet altijd. Als een neuroloog vermoedt dat er sprake is van ALS, verwijst hij of zij de patiënt vaak door naar het ALS Centrum Nederland.

Alle onderzoeken in 1 dag
In het ALS Centrum worden alle onderzoeken op dezelfde dag verricht, waardoor de patiënt aan het eind van de dag meteen de diagnose krijgt. Dit gespecialiseerde centrum biedt ook de mogelijkheid voor een second opinion.

Leonard van den Berg

Coördinator ALS Centrum

"De impact van de ziekte wordt nog vaak onderschat", zegt Leonard van den Berg. "Een dag werken op de poli went nooit. Maar ik weet voor wie we het doen, en waarom. Uiteindelijk moet het lukken om de oorzaak en een behandeling te vinden".

Na de diagnose
De diagnose ALS, PSMA of PLS zet het leven van mensen op de kop. De ene patiënt gaat daar anders mee om dan de andere. Stichting ALS Nederland is er ook om patiënten – en hun naasten – zo goed mogelijk verder te helpen en te ondersteunen. De stichting werkt nauw samen met het ALS Centrum Nederland en patiëntenvereniging ALS Patients Connected.

Ben je patiënt?
Heb je de diagnose ALS, PSMA of PLS gekregen? Kijk dan hier om te lezen wat Stichting ALS Nederland voor je kan betekenen en om je aan te melden als patiënt.

Steun onderzoek naar ALS, PSMA en PLS
Er is veel onderzoek nodig om deze ziekten de wereld uit te helpen. Help ons met jouw bijdrage.

Doneer direct

Terug naar de overzichtspagina over ALS? Klik hier.