22 september 2015

Zwemmen door de grachten van Amsterdam

Petra Knoppers voormalig wedstrijdzwemmer, zwom dit jaar twee kilometer door de Amsterdamse grachten met haar collega’s van CMS in de strijd tegen ALS. Petra verloor zelf haar vader in 2004 aan deze genadeloze ziekte. Dat ALS en zwemmen voor haar nu samenkomen is heel bijzonder.

262

Hoe heb je je voorbereid op de ACS?

Ik heb een aantal keer getraind in het zwembad en één keer meegedaan met de buitentraining die werd georganiseerd door de ACS. In de aanloop naar 6 september heb ik goed gegeten, goed geslapen en ik was druk bezig met het zoeken naar sponsoren. Dat maakte vooral de voorpret heel leuk. Je krijgt zoveel positieve reacties van mensen in je omgeving, iedereen wil je komen aanmoedigen. Mijn vader is in 2004 overleden aan ALS. Ik wilde daarom al heel graag meedoen.

Hoe stond je op?

Ik had er heel veel zin in, veel energie. Lichte spanning, maar dat had met de kou te maken.

Hoe verscheen je aan de start?

Gemotiveerd en vol energie, ik was wel een beetje bang voor de kou. De afgelopen dagen was de watertemperatuur van 19 graden, naar 17 en uiteindelijk 16.4 graden Celsius gedaald. Toen mijn wave (17) startte hoorden we van de KNZB dat er al veel mensen het water uitgehaald werden met onderkoelingsverschijnselen. Deelnemers zonder wetsuit mochten dan ook niet meer het water in. ik besloot er vooral van te gaan genieten en gewoon lekker te gaan zwemmen.

Amsterdam City Swim 2015

Hoe heb je de dag beleefd?

Het was echt super cool. Ten eerste is het evenement echt goed georganiseerd. De sfeer in de aanloop naar het zwemmen is heel goed, daar krijg je energie van. Ook vond ik het saamhorigheidsgevoel enorm. Ondanks de weersomstandigheden was iedereen positief. Het parcours was best wel pittig, het was koud en er stond een flinke onderstroom. Ik zwom in het begin ook vrij hard om warm te blijven. Later ben ik wat rustiger aan gaan doen omdat ik mij realiseerde dat je wel moet genieten van de omgeving. Er springen tenslotte niet iedere dag 2.000 mensen in de Amsterdamse grachten. Het trekt dan ook heel veel bekijks langs de kant. Ik heb genoten van de muziek en het uitzicht. Je voelt je echt gesteund door het publiek, je eigen familie en vrienden en natuurlijk de overige deelnemers.

Hoe voelde je je?

Petra Knoppers met teamVoor het zwemmen uitgerust met een lichte spanning, maar ik had er heel veel zin in! Bij de start was ik even emotioneel, ik ga dit echt doen, deels voor mijn vader maar natuurlijk ook voor alle andere mensen met ALS. Tijdens het zwemmen had ik veel respect voor iedereen die meedeed onder deze omstandigheden. Dat zegt veel over hoe het voor de ALS-patiënten die meezwommen zelf geweest moet zijn.

“Duizenden mensen in het water en duizenden mensen langs de kant. Je voelt je zo gedragen”

Hoe snel wilde je finishen en heb je dat gehaald?

Ik deed vroeger aan wedstrijd zwemmen. Ik hoefde niet zo nodig een snelle tijd neer te zetten. Ik had verwacht dat ik binnen drie kwartier zou finishen, dat is gelukt. Ik was eigenlijk voornemens om met mijn team van collega’s (CMS) samen te gaan zwemmen. Maar eenmaal in het water was het vrij koud. We hebben daarom besloten om ieder voor zich te zwemmen. Het was gewoon te koud om een beetje om elkaar heen te blijven dobberen. Het doel was vooral genieten, dat hebben we gedaan.

Hoe kwam je uit het water?

Eenmaal bij de finish was ik een beetje duizelig, maar vooral voldaan dat ik het gehaald heb. De trotse familie en vrienden bij de finish vergrootte dat no. Ik ben heel trots op iedereen die heeft gezwommen. Ik heb mijn team bij de finish opgewacht, die sfeer was echt geweldig, je voelt je heel erg trots. Na de medailles en de douche sta je opeens in je witte badjes in hartje Amsterdam. Dat is echt hilarisch. De toeristen zien vervolgens bussen vol met witte badjassen rijden, die begrijpen er natuurlijk helemaal niets van. Het was een groot feest.

7

Hoeveel geld heb je opgehaald?

Ik heb zelf ongeveer 1.600 euro opgehaald. Met het CMS team hebben we bij elkaar meer dan 5.000 euro bij elkaar gezwommen. Mooi bedrag toch?

Voor wie heb je gezwommen?

Voor mijn vader en alle andere ALS-patiënten. Ik was nog jong toen mijn vader de diagnose kreeg. Uiteindelijk heeft hij zeven jaar ALS gehad, in 2004 is hij overleden. Ik vind het fantastisch wat ALS Nederland doet om geld en aandacht vragen. De ziekte is zo afschuwelijk, ik heb het van dichtbij meegemaakt.

Hoe kijk je terug?

Het geeft een enorm trots gevoel en het is erg gaaf om mee te maken. Ik wil volgend jaar weer mee doen. Hopelijk is het dan wel iets warmer. De dynamiek in het water is zo fantastisch, duizenden mensen in het water en duizenden mensen langs de kant. Je voelt je zo gedragen door alle support die je krijgt. Het is een unieke ervaring

Amsterdam City Swim 2015