Nynke Haardt

Waarom mijn man en ik ALS Nederland steunen met een periodieke schenking

Nynke en haar man steunen Stichting ALS Nederland al vanaf 2011. In dit ‘Verhaal van’ vertelt zij waarom zij dit doen.

De aanleiding is het overlijden van mijn vader aan de ziekte ALS in december 2010. Totdat hij de diagnose ALS kreeg, had ik nog nooit van deze ziekte gehoord en kende ik ook het ziektebeeld niet goed. Met name het feit dat er nog geen duidelijkheid is over hoe de ziekte ontstaat, met als gevolg dat er nog geen medicijn ontwikkeld is, maakt dat ik ALS zowel actief als passief ben gaan steunen. Actief als zwemmer (samen met collega’s en later met mijn man en zoon) en vrijwilliger tijdens alle City Swims (zowel in Amsterdam als in New York) en passief door geld te doneren.

Wetende dat het traject om tot een geneesmiddel te komen voor deze slepende ziekte een hele lange is, hebben wij onlangs besloten om onze jaarlijkse donatie om te zetten in een schenkingsovereenkomst. Laatst werden wij, in een bezoek aan het UMC in Utrecht, uitgebreid ge-update over de stappen die er gezet zijn in het vinden van een oorzaak van ALS. Hiervan waren we onder de indruk, we hopen dan ook dat de echte doorbraak nabij is.

De keuze om te doneren via een schenkingsovereenkomst is enerzijds om Stichting ALS Nederland de zekerheid te geven dat wij voor langere tijd gecommitteerd zijn. Anderzijds geeft het ons de mogelijkheid meer geld te doneren aan de Stichting. Dit omdat er een belastingvoordeel geldt voor schenkingen die voor minimaal 5 jaar via een overeenkomst zijn vastgelegd. Zo stimuleert de overheid particuliere steun aan goede doelen.