Recyclen deed SecondLife Inkjets al langer. Maar een goed doel om structureel te ondersteunen had het bedrijf nog niet. Tot nu. SecondLife Inkjets neemt het ALS Recycle-programma voor haar rekening. Operationeel manager Yalmar van Pelt vertelt hoe dat ontstond.

De cartridges met vlinders erop: zo staan de producten van SecondLife Inkjets beter bekend. Het Nieuw-Vennepse bedrijf levert ze aan zo’n 700 winkels in Nederland, waaronder AH en MediaMarkt. Yalmar van Pelt: “We maken oude cartridges schoon en vullen hem met 20 milliliter inkt: vijf keer zoveel als een originele cartridge bevat. Meer printen voor minder geld dus. En milieuvriendelijker.”

Via OnsMagazijn.nl verzamelt SecondLife Inkjets lege cartridges in oranjegekleurde milieuboxen. “Hun huisstijl is net als die van Stichting ALS Nederland oranje, dus dat maakte het ontwerpen van de dozen heel makkelijk,” zegt Van Pelt. Ook oude mobieltjes kunnen zo worden ingeleverd. Hiervoor wordt samengewerkt met We-Collect, dat ook de vergoeding afhandelt.

Enthousiast

Een paar jaar geleden overleed een oud-zakenrelatie van SecondLife Inkjets, de Udense elektronica-ondernemer Ben van Dijk, aan ALS. “Dat ging razendsnel: ontzettend verdrietig.” Een paar maanden later zag Van Pelt op LinkedIn een bericht over de Puzzelstuk-actie. Hij nam meteen contact op met Marian van Eldik, relatiebeheerder bij Stichting ALS Nederland. “Deze verbintenis heeft tot veel positieve reacties geleid onder medewerkers”, weet Van Pelt. “Iedereen is er enthousiast over. Toen we de collega’s erover vertelden, bleek dat twee van hen van dichtbij bekend zijn met de ziekte. We zetten ons er allemaal graag voor in. ”

Yalmar van Pelt
Operationeel manager SecondLife Inktjets B.V.
“Als een supermarkt als Dirk of Jumbo een week lang een inzamelingsactie zou organiseren, levert dat Stichting ALS Nederland zó 90.000 euro op.” Ze mogen hem bellen, wil hij maar zeggen.”
Supermarkten

“Wat mensen vaak niet weten, is dat lege inktcartridges nog waarde hebben. Als je ze in de supermarkt inlevert, gaan ze echter linea recta de shredder in”, legt Van Pelt uit. Dat vindt hij zonde: “Gebruikte exemplaren van goede kwaliteit leveren per stuk 2,60 euro op. Dat bedrag maken wij volledig over naar Stichting ALS Nederland.” Veel supermarkten zamelen al wel batterijen en lampen in. “Stel je voor dat ze zich ook aan het inzamelen van lege cartridges zouden zetten”, fantaseert Van Pelt hardop.

Doelopbrengst van 20.000 euro

“Als een supermarkt als Dirk of Jumbo een week lang een inzamelingsactie zou organiseren, levert dat Stichting ALS Nederland zó 90.000 euro op.” Ze mogen hem bellen, wil hij maar zeggen. “Wij hopen er het gat dat is ontstaan, omdat veel ALS-evenementen niet door konden gaan, een beetje mee te dichten.” Hun doelopbrengst? SecondLife Inkjets mikt op 15.000 tot 20.000 euro. Eén van de puzzelstukken die ze ermee ‘verdienen’ zullen ze naar het bedrijf van Ben van Dijk in Uden sturen, dat zich ook al jaren inzet voor ALS. Van Pelt: “Onze samenwerking met Stichting ALS Nederland is aan hem te danken.”

Bedrijven

Kom ook in actie met jouw bedrijf.