Bijdragen aan een toekomst zonder ALS, ook als je er niet meer bent. Edith (42) en David (43) uit Dronten namen Stichting ALS Nederland op in hun testament. “Het zou mooi zijn als meer mensen zich ervan bewust zijn dat hun erfenis ook naar een goed doel kan”, zo vinden zij.

“Toen we jaren geleden gingen samenwonen, moest er een samenlevingsovereenkomst en testament opgesteld worden. We waren niet getrouwd, dus er moest het een en ander worden vastgelegd. Het was snel bepaald en de akte was zo opgesteld”, vertelt Edith. Hoe soepel dit proces toen ook verliep, tevreden waren ze toch niet helemaal. David: “We wisten niet precies wat het was, maar er bleef toch iets knagen.”

Belastingvrij nalaten

Toen David enige jaren later een oogziekte bleek te hebben, dacht het stel opnieuw na over hun testament. Mede omdat ze geen kinderen hebben, leek nalaten aan een goed doel (iets dat belastingvrij kan) een goede optie. Ze namen contact op met de notaris en bekeken samen de mogelijkheden. Naast Bartiméus, een stichting die zich inzet voor mensen die slechtziend of blind zijn, kozen zij ervoor ook Stichting ALS Nederland op te nemen in hun testament.

Edith: “We zagen dat het één van de mogelijke goede doelen was. Wij kennen persoonlijk niemand met ALS, maar ik heb er ooit iets over gezien op televisie. Dat was behoorlijk pittig.” Maar dat ook de relatieve onbekendheid van de stichting meespeelt in hun keuze, beamen beiden. David: “Het is een kleine organisatie die gewoon de gunfactor heeft.”

David en Edith
Actievoerders
“Toen we jaren geleden gingen samenwonen, moest er een samenlevingsovereenkomst en testament opgesteld worden. We waren niet getrouwd, dus er moest het een en ander worden vastgelegd. Het was snel bepaald en de akte was zo opgesteld.”
Persoonlijk contact

Mede dankzij persoonlijk contact met Stichting ALS, werd uiteindelijk besloten alles in gang te zetten. Edith: “We zijn bij ze op kantoor geweest en werden daar heel warm ontvangen. We hebben leuke gesprekken gehad. Anja (relatiebeheerder Schenken & Nalaten) mailt ons zo nu en dan. Dat persoonlijke contact is prettig.”

Een goed doel opnemen in een testament kost tijd. David: “Het is niet binnen een week geregeld. Er kwamen vragen vanuit de stichting, vanuit de notaris en vanuit onszelf. Daar gaan wel een paar maanden overheen.” “Je hebt op onze leeftijd ook niet echt zin om al over de dood na te denken”, vult Edith aan. Toch zijn ze blij met hun beslissing om het op deze manier te regelen. Dat de inspanningen het waard zijn, daarover bestaat bij beiden geen twijfel.

Interview: Brenda van Veen.

Doneer direct

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.