Op dinsdag 19 oktober start om 10:00 uur een online veiling die volledig in het teken staat van gitarist George Kooymans en de bekende rockband Golden Earring. De veiling bevat een gelimiteerd aantal portrettekeningen, getekend door John van Ierland en gesigneerd door de bandleden. Dat is bijzonder, want het is maar liefst zestien jaar geleden dat de band iets gezamenlijk heeft gesigneerd. Hiermee zijn de mooi ingelijste piëzografieën ware collectors’ items. De opbrengst van de veiling gaat naar onderzoek naar de ziekte ALS waar George door getroffen is.

Portrettekeningen van George Kooymans en Golden Earring
Begin februari 2021 werd bekend dat gitarist George Kooymans de ziekte ALS heeft. Hierdoor is optreden voor George niet meer mogelijk, daarom besloot de band in zijn geheel te stoppen. Na dit nieuws kon tekenaar John van Ierland niet stil blijven zitten. Hij maakte twee portretten: één van George Kooymans en één van de gehele band Golden Earring. John van Ierland: “Ik hoorde van de ziekte van George en wilde meteen een getekende ode aan hem brengen. Toen de tekening er was, was George zelfs bereid de afdrukken te signeren voor het onderzoek naar zijn ziekte. De dag erop belde Cesar met de vraag of ik ook een tekening wilde maken van de hele band: opbrengsten natuurlijk voor ALS!” De tekeningen worden vanaf 19 oktober vanuit Stichting ALS Nederland geveild.

Collectors’ items
Van de twee tekeningen heeft Van Ierland een aantal piëzografieën gemaakt. Dit zijn hoogwaardige afdrukken van de originele tekening. Deze piëzografieën zijn gesigneerd door de bandleden. De bandleden hopen dat de gesigneerde portretten veel gaan opleveren. Cesar Zuiderwijk: “John bood ons (Rinus, Barry en mij) ook een piëzografie aan. Dat wilden we niet, want alles moet naar de strijd tegen ALS.” De tien piëzografieën, waarop George Kooymans is afgebeeld, zijn door Kooymans bij hem thuis gesigneerd. Het origineel heeft de gitarist zelf in zijn bezit. De twaalf afdrukken van de band Golden Earring zijn tijdens een reünie gesigneerd door alle bandleden.

Online veiling
Vanaf dinsdag 19 oktober 10:00 uur worden negen ingelijste, gesigneerde portretten geveild. Drie stuks van George Kooymans (A3-formaat) en zes van de gehele band Golden Earring, waarvan drie op A2-formaat en drie op A3-formaat afgebeeld zijn. Bij de portretten zit ook een echtheidscertificaat in een boekvorm. De online veiling is een ode aan de Haagse rockband die wereldwijd bekendheid verwierf.

Opbrengst voor de strijd tegen ALS
De opbrengst van deze veiling gaat naar onderzoek naar de oorzaak en behandeling van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS waar George door getroffen is. Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland: “Ik vind het bijzonder dat heel veel mensen hun onmacht omzetten in daadkracht en in actie komen. De tekeningen van George Kooymans en Golden Earring zijn een voorbeeld van deze daadkracht. Die inzet van actievoerders is hard nodig om ALS te verslaan. Zo kunnen we onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS blijven financieren. Want er is in de zoektocht naar een medicijn geen tijd te verliezen.”

Bied vanaf dinsdag 19 oktober mee op www.alsveiling.nl