Hoe nemen we in Europa de ECAS test af?

Juli 2016

De ECAS is een cognitieve test waarmee kan worden onderzocht of patiënten cognitieve of gedragsmatige symptomen van ALS hebben. Deze sessie werd verzorgd door Christopher Crockford, doctoral researcher University of Edinburgh (Schotland), en Tom Burke, PhD student University Dublin (Ierland). Vele ALS centra in Europa, waaronder het ALS Centrum Nederland, werken met de ECAS.

In de sessie is besproken hoe de ECAS precies wordt afgenomen en naar aanleiding hiervan worden nieuwe afspraken over de testafname gemaakt. Op deze manier kunnen de Europese ALS centra samen steeds beter onderzoek doen om de cognitieve en gedragsmatige symptomen van ALS in kaart te brengen.

Revalidatiezorg en mantelzorg

Op basis van dit type onderzoek wordt geprobeerd om de revalidatiezorg beter te laten aansluiten op de klachten die patiënten hebben. Ook in de begeleiding van mantelzorgers kan hiermee mogelijk in de toekomst beter rekening mee worden gehouden. Bovendien is het voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen belangrijk om een volledig beeld te hebben van de gevolgen van ALS en de ontwikkeling van het ziekteproces in het lichaam.