Project Brain Computer Interface

Project Brain Computer Interface

Brain Computer Interface

Waarom het project Brain Computer Interface?

Hoewel veelbelovend als hulp voor ALS-patiënten zijn Brain Computer Interfaces (BCI) nog traag, onbetrouwbaar en vereisen ze lange kalibratie procedures. Het Donders Instituut heeft hiervoor een doorbraak gerealiseerd: Noise-Tags. Dit is een radicaal nieuw soort Brain Computer Interface (BCI) op basis van een breedband techniek. Daarmee zijn goede en snelle plug-and-play besturingen realiseerbaar zowel voor spellers, browsers als ook voor besturing van huishoudelijke apparaten (domotica, internet der dingen). Deze nieuwe technologie werkt zonder kalibratie en met simpele EEG headsets. Om een snelle implementatie van de technologie mogelijk te maken, wordt een software platform ontwikkeld dat met de meeste EEG headsets kan werken. Tezamen met open stimulatie software kunnen alle handsfree besturing van hun applicaties ontwikkelen.

Project Brain Computer Interface

Algemene doelstelling

Het doel van het project Brain Computer Interface is om deze revolutionaire, snelle en betrouwbare oplossing te brengen voor ALS-patiënten. Hiertoe moeten we dit toegankelijk maken voor softwareontwikkelaars en bedrijven zodat zij dit opnemen in hun producten en projecten. Onze sterke punten liggen in de ontwikkeling van de beste BCI algoritmen en we willen deze kracht benutten met de omvangrijke hulpmiddelen van het ecosysteem, die werken op ondersteunende applicaties, apparaten, domotica en het internet der dingen.

Hoofddoelen

  1. Betrouwbaar en eenvoudig selecteren om headsets voor Noise-Tagging applicaties voor ALS-patiënten te gebruiken. 
  2. Samenwerken met fabrikanten om de signaalverwerking met de headset en de directe uitkomst van een protocol voor een eenvoudige opdracht voor de serverbewerking vast te leggen. Hiermee kunnen we andere controlemiddelen (toetsenbord, muis, schakelaar) vervangen.
  3. De Noise-Tagging stimulatie software-bibliotheek op meerdere platforms (Eenheid) ontwikkelen en publiceren. 
  4. De prototypes met ALS-patiënten testen en hun feedback voor een verbetering van de cyclus gebruiken. 
  5. De ALS-gemeenschap op de hoogte houden van deze nieuwe methoden en de voortgang van het project. 
Update december 2018:

Het systeem is getest bij patiënten. Deze patiënten willen het systeem gaan gebruiken en en zijn zeer positief over de bruikbaarheid en het gebruiksgemak. De volgende stap is het ontwikkelen van droge en comfortabele electroden.

[projectnr. 2017-57]
Looptijd
2 jaar (2017 - 2018)
Begroting
€ 94.375,24