Het begon met één aftermovie voor Tour du ALS van 2017. Nu zetten jaarlijks tientallen studenten en medewerkers van Creative College (onderdeel van ROC Midden Nederland) zich in voor evenementen van Stichting ALS Nederland. Coördinator Marten van der Weele vertelt waarom.

Een groepje mensen getooid met lampjes, wandelend door de maanverlichte Utrechtse nacht. De gigantische zon die opkomt en de horizon goudgeel kleurt. Uitgelaten en uitgeputte deelnemers die zich bij de finish verzamelen. De mooie beelden van de allereerste Sunrise Walk in maart dit jaar werden gefilmd en gemonteerd door studenten van de opleiding Audiovisueel Specialist van Creative College.

Studenten Event Management hielpen als vrijwilliger mee. Het was een ontzettend tof evenement, zegt Marten van der Weele – die er altijd bij is als zijn studenten worden ingezet. “Ik was onder de indruk van hun prestaties. Een hele nacht buffelen met een camera op je schouder is best pittig als je net 18 bent.”

Perfecte leerschool

Sinds hij in 2017 door vrijwilligers van Tour du ALS werd benaderd of ‘zijn’ studenten de aftermoviewilden maken, is Marten de enthousiaste aanjager van alles wat het Creative College voor Stichting ALS Nederland doet. Van sponsoracties tot promo-video’s die in de studio op school worden opgenomen. “Ik wist weinig van de ziekte, maar na die eerste Tour was ik om. Ik wilde me heel graag inzetten voor dit doel.”

Zijn collega’s wist hij ook te enthousiasmeren. Het is belangrijk om je als school in te zetten voor de maatschappij, maar er is ook een directe link met onze opleidingen, legt hij uit. “Een event is niet alleen ‘feest’ en ‘vreugde’ en festivals.

Tour du ALS is in feite een groot sportevenement – met een goed doel eraan gekoppeld. Dat maakt het voor studenten Podium- en Evenemententechniek of aankomende videotechnici de perfecte leerschool. Die moeten er wel mógen leren.”

Marten van der Weele
Coordinator Creative College (ROC Midden Nederland)
“Ik wist weinig van de ziekte, maar na die eerste Tour was ik om. Ik wilde me heel graag inzetten voor dit doel.”

Dat wil zeggen: fouten kunnen maken. Dingen uit kunnen proberen. Daar geeft de stichting ze alle ruimte voor. Studenten mogen de volledige vrijwilligersdag voorafgaand aan de ‘Tour’ organiseren. Daarin worden ze intensief begeleid door mensen van de stichting.

Marten: “Het is een erg professionele organisatie, dat helpt.” Als ze dan uiteindelijk op de Mont Ventoux staan voelen de studenten wel de druk: dit is voor het echie. “Dan gaan ze er ook helemaal voor.”

Docenten en directeuren fietsen mee

De afgelopen jaren zijn al meer dan vijftig studenten meegegaan naar Frankrijk. Voor de aftermovies, de interviews onderweg, maar ook de techniek op het podium. Dit jaar doen voor het eerst horeca-studenten mee en fietst een groot team van docenten en directeuren van ROC Midden Nederland mee. Extra bijzonder is dat het om evenementen gaat waar ook patiënten en hun familie en vrienden aanwezig zijn, zegt Marten.

“We geven studenten vooraf goede voorlichting: wat houdt de ziekte ALS in? Wat kun je verwachten, waar moet je rekening mee houden? Het leidt ertoe dat ze extra hun best doen, een stapje extra zetten. En ja, regelmatig zie ik wel ergens een traan vallen.”

Een ander succesvol project was de ‘Theatershow aan huis,’ door studenten van de Academie voor Theater Performance georganiseerd in corona-tijd. “ALS-patiënten waren als gevolg van corona dubbel geïsoleerd. En onze studenten konden niet optreden.

Zij hebben door heel Nederland bij patiënten in hun tuin hun voorstelling gespeeld. Dat was fantastisch! Eén van hen was zo enthousiast dat hij, toen de theaters weer open gingen, naar een dinershow is gekomen met zijn familie.”

Etoile international

Marten is oprichter van een vereniging voor internationale theaterprojecten voor studenten in heel Europa: Etoile international. Onder buitenlandse studenten probeert hij ALS ook meer onder de aandacht te brengen. “Ik kom regelmatig in Frankrijk: het valt me op dat de ziekte daar veel minder bekend is dan bij ons.”

Een indirect compliment voor de stichting en een bewijs dat al die evenementen zin hebben, vindt hij. Als het aan hem ligt blijven de studenten zich inzetten totdat er een oplossing is gevonden. “Het is goed voor de saamhorigheid. Je bent bezig met een maatschappelijk doel. Samen met de mensen om wie het gaat. En je doet er ervaring en contacten op waar je je verdere loopbaan profijt van hebt: hoe mooi kun je het hebben?”

Interview: Bibejan Lansink, beeld: Stichting ALS Nederland, verschenen in het ALSNU van juli 2022.