22 juni 2015

Varen varen over t’ IJ met pannenkoeken erbij…..

Pannenkoekenboot 15 (1)Tekst: Anja Bramsen

Na alle voorbereidingen is het dan zover. Het is zondag 21 juni en om 13.00 uur gaan we varen met de Pannenkoekenboot op t’ IJ in Amsterdam. Hiervoor hebben 15 ALS, PSMA en PLS patiënten met hun dierbaren zich aangemeld, in totaal 56 personen.
Het is regenachtig weer als ik samen met Cynthia koers zet vanaf Den Haag CS in de wit-oranje ALS auto. En nu maar hopen dat iedereen die we voorbij rijden SMS ALS naar 4333 leest en doneert!

Als we aankomen bij de Pannenkoekenboot is Jaap en een deel van de crew al aan boord. We worden hartelijk begroet en maken kennis met elkaar. Ondertussen sluit ook collega Linda vanuit het Westland bij ons aan om van deze dag een mooie memorie te maken.
Daarna gaan de handen uit de mouwen en wordt de boot versierd in ALS oranje. Helaas is de lucht grijs en miezert het, niet zonnig zoals ik beloofd had aan Jaap…… Maar wonder boven wonder blijkt op het moment dat de eerste families arriveren de zon te schijnen. En nog wonderlijker dit duurt tot en met het vertrekken van de laatste gasten om 15.30 uur. Daarna begint het te stormen en te regenen. Jaap vertelde mij dagen later dat zijn vader hier van bovenaf voor heeft gezorgd, en dat is een mooie gedachte.

Pannenkoekenboot 15 (3)Nog even terug naar het moment waarop de gasten arriveren. De boot is goed bereikbaar en zichtbaar door de ALS vlaggen en de ALS auto die tijdelijk tot vertrek pronkt op de stoep. De gasten lopen en rijden met of zonder rolstoelen en rollators de loopplank op. Dit levert bijzondere taferelen op. Soms achterste voren de loopplank af de boot in, ondersteunend door behulpzame handen, lachend, grappen makend en uiteindelijk vindt iedereen een plekje aan de vele tafels in de kajuit en op het bovendek. Na een kort welkomstwoord en bedankje aan Jaap, de crew en mijn collega’s, neemt Jaap de microfoon over en legt de spelregels uit. Iedereen wordt verwend met drankjes en een heerlijk pannenkoekenbuffet. Voor de kinderen is er een ballenbak benedendeks. Jaap vertelt dat deze pas open gaat als de kinderen twee pannenkoeken op hebben. Je begrijpt het al, het duurt echt niet lang voordat de eerste duik in de ballenbak genomen wordt. Een kleurrijk en gezellige afwisseling voor de kinderen naast de kleurpotloden en -platen die worden uitgedeeld.m Er heerst een ongedwongen en gezellige sfeer aan boord, die je vooraf niet kunt bedenken.Dat hebben we met z’n allen gecreëerd en dat is het doel van deze mooie verwenmomenten.Samen met mijn collega’s en Jaap hebben we mogen genieten van hele bijzondere en persoonlijke gesprekken aan de verschillende familietafels. Ook de wens van Marja om Aad na de contacten op Facebook live te kunnen ontmoeten is vervuld. Het was een hartverwarmende ontmoeting, waarbij menigeen een traantje wegpinkte. Dit is wat wij regelmatig ervaren bij onze bijeenkomsten met patiënten en hun naasten. Natuurlijk zijn er ook confronterende momenten, omdat patiënten ons zijn ontvallen of de gezondheid is afgenomen. Toch blijft de positiviteit die velen opmerken als karakteristiek voor onze sterke achterban: we zeggen patiënten maar ik zou liever een ander woord hiervoor willen bedenken…..Een ding is zeker: zij zijn het doel waarvoor wij de strijd aangaan en willen zorgen totdat ALS van de kaart is!

Pannenkoekenboot 15 (2)Na twee uur varen zijn de buiken rond gegeten en is iedereen voldaan. Tijd voor een bedankje van mijn kant richting alle aanwezigen, want zonder aanmeldingen en gezelligheid is een geslaagde vaart niet mogelijk. Net zo min als de inzet van Jaap, zijn zus, de crew en de kokkin die honderden pannenkoeken heeft gebakken en nog twee vaarten na deze moet door bakken: chapeau en diep respect voor allemaal! Dank aan mijn collega’s Cynthia en Linda die op vaderdag tijd hebben vrijgemaakt, maar ook op kantoor voor de registratie en contacten bij aanmelding in de afgelopen weken.

Ten slotte overhandig ik Jaap een echt pure chocolade fles met in witte letters “Bedankt” erop. Een klein gebaar voor een groot geschenk met zijn vader in gedachten: Jaap het was weer geweldig en ja graag tot 2016! Voor iedereen die dit leest, zeg het voort en zorg dat iedereen die je tegenkomt weet dat je de lekkerste pannenkoeken eet bij Jaap op de Pannenkoekenboot in Amsterdam onder het genot van een prachtige vaart.